Göra eget smör

Det är alltid bra att laga sin egen mat och inte köpa halvfabrikat eftersom man då vet exakt vad som är i maten, det vet alla. Gör man egen marmelad kan man ge sig den på att det är minst lika mycket socker i den som i den man köper, men det är åtminstone inte en massa annat i den som man inte vet vad det är. Jag menar inte E-nummer här; salt och socker har också e-nummer, det är bara ett beteckningssystem för livsmedel och ingen anledning till hjärtinfarkt, ok?

IMAG0197

Men eftersom jag alltid vill göra min mat från grunden (”kan själv” är väl lite av ett livsmotto) så blev jag nyfiken när jag såg det här smör-receptet på en blogg och ville gärna testa. Fint att slippa köpa Bregott (speciellt för mig som inte bor i Sverige och inte tycker det finns någon bra ersättning för Bregott mellan här) och bra att slippa alla tillsatser.

Så jag testade. Lika delar rumstempererat smör, vatten och rapsolja, blanda tillsammans med salt efter smak med elvisp (först smöret, häll i vatten lite efterhand så det inte skvätter så förbarmat och sen olja på samma sätt) och häll i formar lämpliga att ha som smörbytta på bordet.

Sagt och gjort. Det var fort gjort att blanda ihop och hälla upp så det verkade lovande. Testade dagen efter när det stelnat. Färgen var vitare än Bregott, konsistensen lite ”torrare” att få upp ur byttan men precis som Bregott Mellan när man skulle bre ut det på mackan. Toppen med andra ord.

Så går man till Bregott-paketet för att läsa och gotta sig i vad det är man sluppit för märkliga tillsatser genom att göra själv.

Svaret (trumvirvel): Inga alls. Bregott Mellan innehåller Smör, vatten, rapsolja, salt, vitamin A o D. Mao precis samma som det bregott jag just gjort själv. Bara det att mitt är 33% smör, 33% olja och 33% vatten, dvs ungefär hälften så mycket smör som i riktiga Bregott Mellan.

Jag har alltså gjort ett helt onödigt smörgåspålägg. Visst, kul att veta att man kan göra själv, men det blir de facto mindre smör än i Bregott som ändå inte innehåller några skumma grejer.

Tummen upp eller ner? Tja det blir i sidled. Har man tid och lust så varsågod; fördelar finns om man vill göra olika typer av kryddningar i det, men att använda det rätt upp och ner som Bregottersättning när man har tillgång på Bregott är helt onödigt.

En reaktion till “Göra eget smör

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.