Jag blir så provocerad

Här gör man vad man kan för att bidra när Folkhälsomyndigheten säger att man ska hålla sig hemma och inte träffa folk. När jag kom hem från Cypern satt jag helt ensam nere i Åsa utan min familj i en vecka och träffade inte en människa. Jo jag hämtade pizza en gång, inte för att jag behövde maten men för att det skreks så mycket om att man skulle stödja sina lokala restauranger (och här i Åsa har vi bara tre…) så då köpte jag pizza och hämtade. Helt poänglöst, dom hade jättemycket folk där så jag hade gott kunnat skippa det, men det var i all välmening och jag visste ju inte förrän jag kom dit att det var fullt med folk.

Jag jobbar hemifrån, går inte ut annat än till Apoteket och Hemköp. Nåväl, Apoteket har jag varit på 3-4 gånger för att hämta ut recept men där glömde jag först att ta med leg, nästa gång hade dom datorhaveri och kunde inte expediera recept, tredje gången var min medicin slut och tillslut fjärde gången (igår) fick jag ut det jag behövde. Så det var bara menat att bli ett besök.

Så läser man om folk som åker till Åre. Friluftsliv i all ära, jag är själv ute och motionerar mycket mer nu än annars, men trängas i liftköer och på After Ski?! Gör hellre saker som man gör väldigt få personer; åk längdskidor, gå uppför och åk ner (Randonnee) men undvik att vara med och bilda folkmassor. För övrigt kan jag inte fatta att After Ski och annat var öppet SÅ länge som det var, när kommunen själv bad att dom skulle stänga en hel vecka innan dom faktiskt gjorde det, men det var väl pengar som styrde gissar jag.

YB Södermalm på Twitter igår 27 mars

Okej, Åre har stängt, gästerna har åkt hem. Men övriga landet är väl ändå ödsligt på krogfronten om kvällarna? Oh no, så verkar det inte vara. Jag ser många inlägg i sociala medier där folk frågar efter trevliga restauranger med mycket folk, och när dom får motfrågor om ”är det verkligen smart att gå ut” så svarar dom att ”men man kan ju inte sluta leva!”.

Nä det kan man inte, men man kan tänka ett steg längre och tex gå till restauranger där det är glest med folk eller ta take-away – inte medvetet söka upp folksamlingar. Bara för att man är 35 år och odödlig betyder det inte att alla andra är det, och jag blir så jävla provocerad av hur folk inte tänker längre än så. Att så många bara tänker att dom själva ska fortsätta sitt liv som vanligt.

Sen har vi ju dom virala tanterna i Östermalmshallen, sannolikt 80+ som bara MÅSTE ha sin rökta ål. (Var inte ål utrotningshotat förresten? Det finns säkert en sort som inte är det) Skönt för dom att dom är friska, men det kanske inte alla andra som är där inne är.  Det är helt otroligt hur världsfrånvända dom är som dels är i en saluhall fast dom är gott och väl över 70 och ska hålla sig hemma (dom också), dels säger att dom inte tror att smittan har kommit hit än (Stockholm är väl fortfarande epicentrum i Sverige om inte jag sett fel, men hon menar kanske Östermalm?) och sen en som menar att ”jag är generellt väldigt frisk av mig” och att det är anledning nog till att inte hålla sig hemma.

DET HÄR ÄR INTE SOM VANLIGT, hur har dom undgått att märka det?? Jag har skrattat så jag gråter åt det där klippet, men jag ska låta bli att lägga ut det, dom har sannolikt lidit tillräckligt redan för sina uttalanden.

Vi har ett kollektivt ansvar att hålla oss undan i mesta möjliga mån. Bara för att man själv är frisk betyder inte det att man kommer fortsätta vara det. De flesta av oss kommer få Covid-19, och de flesta av oss kommer överleva det, men alla dom som inte kommer göra det? Hade det inte varit bättre att dom sluppit få det från början?! Det är våra mammor och pappor, farmödrar och morfäder vi snackar om här. Jag vill iallafall ha mina kvar så länge som möjligt, det är säkert.

Sen tänker jag att om vi i Sverige nu fortfarande får lov att gå ut, vi får gå på caféer och restauranger, vi får motionera utomhus och gå promenader – kan vi då inte använda det förtroendet med förnuft? Om vi inte gör det och smittan galopperar även i Sverige står vi kanske där helt plötsligt med poliser som patrullerar gatorna för att se till att vi håller oss inomhus. Och det vill iallafall inte jag.

Snälla alla, följ rekommendationerna från FoHM…

3 kommentarer

  1. Fattar inte heller hur folk kan vara så egoistiska och korttänkta. Det är urjobbigt att så mycket är stängt i Norge, men jag är glad så länge de inte förbjuder oss att gå ut.

    • Ja jag tror inte som förstår riktigt hur bra vi har det som får gå ut hur vi vill. Det kanske vi inte får snart om folk inte skärper sig.

      • Precis! Förra helgen var det kanonväder på lördagen och tydligen en hel del folk på samma ställen i Oslo och marka. Debatten om utegångsförbud och luftsmitta gick hög. Så när Erna o Co hade presskonferens i tisdags för att meddela vad som gäller framöver (i första omgången var förskolor, skolor och högskolor stängda i 2v t.o.m. 26 mars) var jag rädd för det värsta, alltså allmänt utegångsförbud, så jag var lättad när de meddela att vi fortsätter på samma sätt till över påsk, puh.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.