Ett bra bokbyte?

Efter att en längre tid försökt läsa American Psycho av Bret Easton Ellis, har jag tvingats ge upp. Berättarjaget Patrick Batemans människosyn är helt i en egen klass, och den utförliga beskrivningen av hur han torterar och lemlästar sina utvalda offer (speciellt kvinnor, men även andra som av en eller annan anledning misshagar honom) blev helt enkelt för mycket för mig. Helt otroligt, har aldrig varit med om det förut. Pratade lite om bokenmmed en kollega i helgen som var, och han höll med om att det var en bok på den mer magstarka sidan, så det är inte bara jag. Att jag sen inledde konversationen med att säga att jag tycker han utseendemässigt  är lik så som jag ser huvudpersonen för mig är kanske en annan sak. Men det är iofs beröm, det vet de som läst boken (eller som i mitt fall numera – har läst delar av den).

Anyway,till min stora frustration har jag nu lagt den åt sidan och tagit fram en ny; A people’s history of the United States, av Howard Zinn. Den som tror att mina böcker ligger i bokstavsordning tror helt rätt.

Den börjar vid Columbus ”upptäckt” av Amerika 1492. Att han kom till Bahamas och trodde han var i Indien kan vi kanske lägga åt sidan just nu. Första sidorna handlar om hur den modiga upptäcksresanden tappert seglade iväg med sina skepp i solnedgången, Santa Maria, Pinta och Nina (hör ni stråkarna och valthornen?). Hur dom trodde dom var i Indien när dom kom till Bahamas och blev hälsade av ett oändligt vänligt och generöst folk som kom med gåvor, folk som inte visste vad det innebar att ha kläder på sig, leva i par eller hugga ner varandra med kniv och förslava folk. Allt det där kom den gode CC och hans män att lära dem illa kvickt.

Helt kortfattat kom de dit 1492, upptäckte detta fantastiska land och folk, åkte hem, ljög om allt guld de visste fanns där, fick ny spons, åkte tillbaka med tolvhundra(!) man, satte upp ny bas på Hispaniola (ön som idag utgör Haiti och Dominikanska republiken) och började utplåna befolkningen, bit för bit. I sin desperata jakt på guld som dom aldrig hittade, förslavade dom folket, de nöjesmördade stora som små, män som kvinnor, gjorde människorna så svaga att de inte orkade göra nya barn eller ge mat till de de redan hade, så barn och vuxna dog som flugor (en del dränkte sina små för att skydda dem från spanjorerna), och efter 14 år – FJORTON ÅR!!!!! – reducerades befolkningen ifrån 1, 5 eller 8 miljoner (källorna varierar) till 50 000, för att så småningom helt försvinna.

För att rätteligen ära CC och hans vänners heroiska insatser firas i USA årligen Columbus Day. Inget prat om vad som egentligen försiggick, bara storslaget hyllande av upptäckten av Amerika.

Jag tror jag måste spy.

En reaktion till “Ett bra bokbyte?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.