22 Britannia Road

En roman om tre människoöden under och efter andra världskriget låter inte särskilt spännande eller intressant, men är väl nästan en egen genre som måste prövas.

En man och en kvinna och deras son återfinner varandra i England när kriget är över. Han lämnade hustrun och sonen i Warzawa och drog ut i krig, och de fick klara sig s

22 Britannia Road

jälva. Boken växlar i tiden och väver på traditionellt sätt ihop den samtida historien med deras respektive berättelser av kriget. Läsaren får en allt djupare inblick i varför de agerar som de gör, men de tre kommunicerar dåligt eller inget med varandra och kommer inte förbi krigets spöke. Han försöker leva det perfekta brittiska livet (perfekt accent, prata cricket, han en perfekt engelsk trädgård i bakgården), hon försöker hantera alla krigsminnen, framför allt av övergivna och svältande barn, och sonen vill bara ut och leva i skogen igen som han och mamman gjorde under kriget.

Det är inte en särskilt lång bok, 272 sidor i min ebokläsare, och inte heller särskilt munter. De mest återkommande känslorna under läsningen var förtvivlan, frustration, sorg och svagt hopp, ett litet ”kanske ändå, om inte bara”. Inte särskilt bra drivkrafter för att läsa färdigt en bok. Men på något vis lyckades boken i all sin misär, olycka och fasad att få mig att vilja veta hur det går, att läsa den till slutet – väl medveten om att det inte måste vara ett lyckligt sådant.

Jag vet inte om jag rekommenderar den eller inte; jag mådde aldrig särskilt bra under tiden jag läste den men kunde ändå inte lägga den ifrån mig (vilket inte var fallet när jag läste American Psycho som bara fick mig att vilja kräkas), och så här i efterhand är jag glad att jag läst den. Kanske.

Det är väl den starkaste känslan nu efteråt – ett Kanske. Men ett Kanske för många saker; kanske går det bra, kanske blir de britter på riktigt, kanske kommer de över sin historia, kanske får pojken en bra uppväxt, kanske hittar de tillbaka till varandra,  kanske flyttar dom hem till Polen, kanske slutar allt lyckligt?

Läs den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.