PRIDE 1

När man ska bli fosterförälder finns det ett program som heter PRIDE som ges av Fosterhjemstjenesten, och som man varmt rekommenderas att följa. Det är totalt tio samlingar med varsitt tema som ska gås igenom, och efter varje samling är det en hemuppgift till nästa gång. Hemuppgifterna relaterar till temat som varit, och kan tex beskriva scenarier som man sedan ska diskutera kring, eller så är det rena frågor om ens egen uppväxt, familjeförhållanden osv. Det tar tid att svara på frågorna, men det är intressanta frågeställningar och väl värt tiden.

De som håller i kursen här i Oslo är Fosterhjemstjenesten. De har på sitt ansvar att rekrytera fosterfamiljer och utbilda dem för att stå rustade om (när) det finns behov för en utplacering. När det blir aktuellt med en utplacering arbetar de tillsammans med Barnevernet för att finna en bra matchning mellan barn och fosterfamilj. Det har visat sig av erfarenhet att föräldrar som gått PRIDE-kursen har mindre benägenhet än andra att ångra sig när man väl har ett fosterbarn, sannolikt för att man är bättre förberedd.

PRIDE står för Parents’ Resources for Information Education Development och är ett amerikanskt program. I Oslo är de tio samlingarna sammanlagda till tre helger, och den första helgen behandlades följande temata:

1) Introduktion till PRIDE

Vad är PRIDE, hur fungerar programmet och vad är meningen med det?

Vad är skillnaden mellan fosterhem och adoption och varför behöver en del barn bo i fosterhem?

Genomgång av de centrala paragraferna i barnskyddslagen.

Vad krävs av ett fosterhem och vad får man tillbaka?

2) Att arbeta i grupp

När ett fosterbarn är placerat är det inte så att saken är avslutad. Det är kontinuerlig uppföljning av fosterfamiljen med hembesök från barnevernet och fosterhjemstjenesten fyra gånger om året, det ska i mesta möjliga mån ordnas med umgänge med de biologiska föräldrarna ett antal gånger om året, om det är barn i skolan har man en särskild dialog med skolan osv. Det är en hel grupp människor involverade kontinuerligt i en fosterfamilj. Det finns en anledning till att de kallar det ”offentlig familj”, för det blir det.

Samlingen handlar mycket om att planera och lägga tillrätta för en trygg vardag för familjen och fosterbarnet.

3) Att möta barns behov av trygghet

Här blir barnets utvecklingsstadier gått igenom och hur viktigt närhet och tillhörighet är. Att alla barn, och speciellt barn som haft det svårt, har behov av trygghet och närhet.

Igår var Fosterhjemstjenesten här på sitt andra hembesök. Den här gången var det intervju av oss båda, en timme var, om hela vår uppväxt från födseln fram till vi träffade varandra. Var man kommer ifrån, hur barndomen var (intressen, kompisar, vardagsliv), skoltiden både i och utanför skolan, uppväxten, tonåren, hur man blivit den man är, relation till vänner och släktingar mm mm. Jag som älskar att gå på jobbintervju och bara prata om mig själv hela tiden stortrivdes naturligtvis. Egokick att någon är så intresserad av en, det händer ju inte så ofta.

Vilka pusselbitar de drog ut av det hela och hur det eventuellt gör att vi passar som fosterföräldrar återstår att se 🙂

3 reaktioner till “PRIDE 1

  1. Hejsan! Vad kul att dom använderPRIDE i Norge, den gick maken o jag i sverige för 20 år sen, skulle vara intressant o veta skillnaden på familjehemsvården i Sverige och Norge, har alla kommuner sina egna familjehem eller är det statligt?

    MVH Jane

    1. Hej Jane, Vi har fortfarande inte något fosterbarn hos oss trots att det nu börjar bli ett tag sen vi var godkända, så jag vet egentligen väldigt lite om hur det fungerar. Kommunerna placerar själva i ”egna” familjer, men det är efter vad jag förstår en hel del samarbete kommuner emellan för att finna en bra match. Det är Oslo Kommune som är vår kommun och kontaktperson, och om det blir en placering blir det dom som hanterar det. Det är även kommunerna som rekryterar familjer och utbildar dom, inte staten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.