En modern i-landskatastrof

Jag glömde bort semmeldagen.

Jag GLÖMDE semmeldagen!!!

JAG glömde semmeldagen!!!

Jag glömde SEMMELDAGEN!!!

Det var min tidigare kollega Harald som påminde mig, eftersom jag varje år brukade baka semlor och bjuda kollegerna på och dom nu kom på att dom saknade mig. Eller iallafall semlorna. Fint att vara ihågkommen för något!

Eftersom mina nya kolleger inte vet något om semmeldagen så vet dom inte att den inte är nästa tisdag och inte vad dom gått miste om den här tisdagen. Så DÅ ska jag baka de här bästa bästa semlorna från Allt Om Mat. Men kom ihåg att göra dom små – om man vill göra stora ska man ta ett annat recept.

Klassiska semlor, 24 st

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1,5 dl strösocker
2 tsk stött kardemumma
0,5 tsk salt
ca 15 dl vetemjöl

För den som är van räcker det att veta att dom bakas som vanliga vetebullar. För er andra:

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke, häll över det ljumna degspadet (mjölken och smöret alltså) och rör tills jästen löst sig helt.

Tillsätt socker, kardemumma, salt och nästan allt mjöl (spara lite till utbakningen), arbeta ihop till en deg och knåda ca 5 min i köksassistent eller 10 min för hand. (var noga med tiden, det är A och O!)
Låt degen jäsa övertäckt i 40 min

Ta upp degen, dela den i 24 bitar som du rullar till runda bullar och lägger på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.

Grädda bullarna mitt i ugnen på 225 grader i 10 min tills de blivit gyllenbruna. Låt kallna på galler

Fyllning

400 g mandelmassa
1,5 dl mjölk
6 dl vispgrädde
florsocker till garnering

Skär av ett litet lock på bullarna (nähä?!). Riv mandelmassan grovt på rivjärn. Gröp ut en del av inkråmet i varje bjulleoch blanda detta med mandelmassan. Tillsätt mjölken och rör ihop till en tjock smet.

Fördela massan i de urgröpta bullarna, vispa grädden fluffig och lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken ovanpå och pudra över florsocker.

Smask! Jag brukar också ha lite vaniljsocker i mandelmassesmeten; det blir extra gott då.

4 reaktioner till “En modern i-landskatastrof

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.