American Gods

Oftast läser jag som de flesta människor ganska neutrala och opersonliga böcker som ger en stunds förströelse och underhållning; Jo Nesbø, Liza Marklund, Camilla Läckberg och liknande. (För övrigt märkligt att kalla den typen av böcker för ”underhållande”, med tanke på att dom för det mesta innehåller bestialiska mord och perversa personer av en typ man knappt kan föreställa sig. Men av läsarsiffrorna att döma så är det tydligen sånt vi vill läsa.)

Efter en stund av bristande läsintresse (eller den vanliga konflikten mellan att läsa en bok vs att plocka ur diskmaskinen eller något annat lagom lustigt) insåg jag att det är dags igen. Jag har en lång lista med böcker som väntar på att bli lästa och som inte är deckare eller facklitteratur, och det var dags att se på den.

Rastlös som jag är orkade jag inte leta så länge, och eftersom dom var sorterade på titel från A-Ö blev det den här:

American Gods, av Neil Gaiman. Rekommenderas till ALLA.

American Gods, av Neil Gaiman. Aldrig hört om den men den verkade ok så jag började läsa. Efter ett tag förstod jag att det här var något av en kultbok. Den kom ur för ca tio år sen, så man var ju inte först med att upptäcka den precis och jag har lite svårt att förklara vad den handlar om, men läs den!!!

Som titeln anger handlar den om gudar, det var kanske därför ateisten i mig vaknade till, men det är en rent skönlitterär bok. I ett försök att beskriva handlingen kan man säga att det är motstridiga intressen mellan de gamla gudarna (Oden, Tor, Brahma, stamgudar etc) och det nya som folk avgudar; media, internet osv. Det de har gemensamt är att de överlever endast för att folk tror på dom, och om ingen längre dyrkar Tor så tynar han bort och dör. Alla gudarna lever mitt ibland oss och är klädda som well ganska vanliga människor iallafall. Några i boken driver begravningsbyrå, andra står i kiosken på turistattraktioner osv, ganska  vanliga jobb. Men så ska det då bli krig mellan gamla och nya, och huvudpersonen är en helt vanlig man (nja inte helt vanlig visar det sig) som värvas av dom gamla gudarnas ledare för att göra diverse småjobb av beskyddarkaraktär.

Mycket ovanlig bok, har inte läst något liknande på länge – men så är det ju en bit från Läckberg och grabbarna och TACK för det…

För den som vill köpa den finns den tex här  , och den som inte orkar läsa boken eller vill förstöra det hela genom att alla karaktärer presenteras så finns naturligtvis vår vän Wikipedia till hands.

Vet ni förresten alla svenskar att i Norge är det inte A-Ö, utan A-Å. Av någon märklig anledning har vi små skandinaver valt att kasta om de tre sista bokstäverna i alfabetet; ÅÄÖ eller ÆØÅ. Så otroligt dumt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.