Elsaklänning del 2, Sömnad

Det har visat sig att det var vissa brister i dokumentationen av genomförandet av Elsaklänningen, och det beklagar jag, men kanske har någon nytta av en kort beskrivning i allafall. Den förutsätter nog att man har ett hum om hur man syr tex en tröja för att bli brukbar.

Överdel

Mönstermod Top
T-shirtmönstret som det skulle klippas för att passa den här modellen.

Börja med framstycket på överdelen; den som är delad i två med ett vitt genomskinligt tyg överst och ett ljusblått nederst. När vi startar här har vi klippt tyg; en vit topp och ett ljusblått liv. Lägg de räta mot räta längs den linjen som är rödstreckad i figuren och sy ihop de. Sömsmånen du får på baksidan vänder du nedåt, dvs mot det ljusblå tyget och så syr du en smal stickning på framsidan för att den ska ligga på plats. (Det hade jag aldrig gjort på en vuxenklänning, men man får ha en praktisk approach när det gäller barnkläder. Dom ska hålla för lite tuffa tag.)

Gör samma sak med delarna i bakstycket var för sig, dvs vit top sys ihop med ljusblått liv först för ena bakstycket och sen det andra.

Eftersom det vita tyget är skört och hållbarhet är viktigt lägger man in ett band i axelsömmen. Det syns lite eftersom tygerna är tunna, så det är smart att ha ljusblått eller vitt band. Materialet är mindre viktigt, poängen är att det inte ska vara elastiskt, eftersom det ska hålla axelsömmen stram så det tunna tyget inte går sönder i sömmen när barnen tar av och på sig, eller för den skull leker.

Elsa axelsöm

När axelsömmen är sydd har du nu det jag fortsättningsvis kallar ”överdel”, dvs du har ett framstycke i vitt och blått som vid varje axel är fäst i ett halvt bakstycke i vitt och blått.

Ärmar: stryk på vliselin på nederdelen av ärmen (som nämnt i mönsterbeskrivningen) för att stärka den. Det är en svår balans mellan att ha strykjärnet varmt nog för att få fast vliselinet men inte för varmt och bränna hål på tyget….Jag satte en stödsöm i överkanten på vliselinet när det  var påstruket, eftersom det är lätt hänt att det lossnar.

Vliselin på insidan av nederkanten av båda ärmarna.
Vliselin på insidan av nederkanten av båda ärmarna.

Sy kantsömmen på ärmens nederdel nu medan den är öppen, när du strax har sytt ihop ärmen är det mycket besvärligare. Men det går.

Sen syr du fast ärmarna i ärmhålet på överdelen, räta mot räta, fortfarande med sidsömmen öppen.

När bägge ärmar är på plats tar du tag i vänster ärm. Vänd tyget längs den långa sidan, den som går längs ärmen, så att den är räta mot räta. Nåla från handleden, upp till ärmhålet och ner längs sidan på överdelen. Det är det absolut enklaste sättet att montera ärm på barnkläder, för där behövs inte den perfekta inpassningen av rörelsevidd mm som man gör för vuxna (det ivaratas när man väljer tyg; välj inte för strama och tighta tyger med andra ord). En söm, från handleden längs ärmen upp i ärmhålan och ner längs sidan.

Gör samma sak på höger, vänd så det är åt rätt håll och du har nu en överdel som är öppen mitt bak (här ska dragkedjan in sen) med en ärm på varje sida.

Kjol

21-10-2015 13-15-01Kjolen är relativt enkel att göra; du har klippt mönsterdelen till vänster tre gånger – en utlagd som på bilden på dubbelt tyg (dvs två hela våder), en mot vikt kant (en hel våd) och en mot öppen kant, tex stadkanten (en hel våd delat i två på längden, ungefär längs den blå linjen i bilden). I den sista ska dragkedjan sitta.

Sy ihop de tre våderna som är hela. Den mittersta blir mitt fram.