Första julklapparna inköpta

Jag slutar inte att handla på nätet, snarare tvärtom. För ett tag sen köpte jag en matkasse från Coop på nätet för första gången (funkade topp!), och julklapparna är de som står näst i tur.

Idag blev de första inköpta på Kiva, en site där man kan göra mikrolån till enskilda personer eller grupper:

Kiva1

Det är mycket enkelt; gå in på www.kiva.org och klicka på knappen ”Ready? Find a loan”. Sen har du möjlighet att välja på världsdel, land, män/kvinnor/grupper, föremålet för lånet osv. Eller bara välja den som ligger högst upp i listan. Minsta belopp att låna ut är $25. Sen får man uppdateringar när man har fått tillbakabetalt sina pengar, någon dollar här någon dollar där. Pengarna går in på ditt Kiva konto, dvs det står på sajten hur mycket du har, och man kan säkert få ut sina pengar om man vill men jag har aldrig försökt. Jag återinvesterar istället, ger någon annan ett nytt lån.

Och visst, som långivare får man riskera att låntagaren går i konkurs eller inte kan betala tillbaka. Det har hänt mig i två av mina lån, och det får man bara leva med.

Kiva, min portfölj

Man ska som alltid bara satsa det man har råd att förlora; Santa skulle läsa till läkare men blev själv sjuk en bra bit in och missade en kurs varpå hon inte fick lov att gå vidare med andra kurser. Perveen’s Group i Pakistan vet jag inte hur det går för, men Kiva-partnern i Pakistan som hanterar lånet betalar inte tillbaka in till Kiva och har blivit terminerade som partner.  Varför vet jag inte och orkar inte tänka på heller. Hoppas det gått bra för Perveen’s Group som skulle ha lånet iallafall och att inte allt gått i fickan till Kiva-partnern.

Jag försöker att inte tänka på de här i Pakistan och istället tänka på Juan Bautista som har fått lån för att köpa nya grödor som ska sälja bättre än de han odlat tidigare och som passar på hans mark, något som antagligen lyckats eftersom han lyckats betala tillbaka pengarna till oss alla som har lånat till honom. Och vi är många, 65 personer närmare bestämt, som av olika anledningar vill hjälpa Juan att få sin odling på plats.

Vilka de är kan man också se på sin Kiva-sida och där känna att man faktiskt är en i ett stort gäng som går samman med små delar och gör något möjligt för en person vi inte känner och förmodligen aldrig kommer att träffa, men som har stor betydelse för den personen.

Kiva mina medlånare

Det är fanimej givandets glädje.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.