Ghana?

Slumpen har sig så att jag helt plötsligt har möjligheten att få åka till Ghana. Eller, möjligheten att åka vart man vill har man väl egentligen alltid, men det som saknas är väl själva anledningen. Varför åka till ett viss ställe? Tex Ghana. Eller som i mitt fall, varför inte?

I A’s klass har vi barn med föräldrar från många olika länder. Förutom Norge har vi Sverige, Iran, Polen, Turkiet, Makedonien, Spanien, Grekland, Burundi, Somalia, Indonesien och flera andra länder som jag ännu inte vet om att vi har. Och så Ghana.

Ghana-physical-map

Ghana ligger längs Västafrikas sydkust och är ungefär hälften så stort som Sverige men nästan fem gånger så många invånare. Huvudstaden heter Accra, och här någonstans bör det ringa en klocka  i huvudet på er som såg Marco Polo när det begav sig en gång tidigt på 80-talet, dom var i Accra och bunkrade om jag minns rätt. Kartgalningen i mig sprang till Afrikakartan och kollade in Accra och där satt det. (Huvudrollsinnehavaren ser märkligt nog inte alls lika snygg ut på bilderna som jag minns honom, vad kan ha ändrat sig?)

5427526616_5d6c38376f_z
Accra by night http://ethicalfashionghana.org/tag/accra-city-2013/

Ja, Ghana. Hälften så stort som Sverige, Accra är huvudstaden, största exportvarorna är kakao och guld. Korruption verkar vara den största aktiviteten i landet, iallafall om man får tro Emmanuel som är pappa till J i Adams klass. Han är från Ghana och var hemma hos oss igår kväll för att berätta om landet han kommer ifrån. Han är en lågmäld person i största allmänhet och jag lyckades inte få ur honom ett svar på vad som är det bästa med Ghana, men helt klart är att han älskar landet men inte orkar bo där på grund av all korruption. Och han visste en del om det efter att ha jobbat i bank…

Akosombo Dam, wikipedia
Akosombo Dam, bild från Wikipedia

Elförsörjningen är tydligen ett jätteproblem efter att man förlitat sig på den stora dammen man hade längs floden ned från Burkina Faso – och Burkina Faso plötsligt själva behövde en damm. Så dom dämde upp och Ghana blev i stort sett strömlöst. Tydligen stänger man av strömmen i stora områden helt plötsligt och det kan vara från några timmar till flera dagar. Folk klarar sig med egna generatorer och gasspisar och andra lösningar, men det finns ingen enhetlig plan eller strategi.

Förutom det tunna men dock, bandet, till Emmanuel har jag en bekant som är i Accra just nu. Hon har varit där sedan i september med sin man som jobbar där till i juni nästa år. Så där är mitt Window of opportunity för min resa till Ghana. Inte verkar det farligt där heller enligt Emmanuel. Han hade två rekommendationer; gå inte ut sent på kvällen/natten och kör inte bil uppe på lervägarna i bergen själv utan hyr en lokalperson till det. Det ska vi väl klara?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.