Begravningsfest för Jernbaneverket

Här i landet har man hört så mycket om hur dåligt det har gått för andra länder som privatiserat sin järnvägsverksamhet (Schweiz, England, Tyskland och inte minst Sverige), och hur dåligt det fungerar när fler icke-statliga aktörer ger sig in och ska försöka göra något vettigt, så det tänker man att man måste prova!

Det kallas Jernbanereformen, och går ut på att Jernbaneverket (där jag jobbar) som är ett statligt företag som lyder under Samferdselsdepartementet ska delas upp i två;

  1. Jernbanedirektoratet – statlig myndighet som ska ställa krav och ge pengar till
  2. BaneNOR – ett statligt ägt företag (inte samma som statligt) som ska utföra Jernbanedirektoratets uppdrag om att förvalta och förnya infrastrukturen på räls

Jag vet ärligt talat ingenting, det blir säkert bra (trots att det bevisligen inte blivit det i något av länderna ovan, men man måste väl ha en positiv hållning gissar jag). Men i vilket fall upphör Jernbaneverket att existera den 31 december, och det var dags för avslutningsfest.

Festen var på fem platser i landet samtidigt; Oslo, Kristiansand, Bergen, Trondheim och Narvik, och det började kl 13:00. Vart och ett av ställena hade sin egen konferencier, och så sände de över till varandra.

I Oslo var arrangemanget på Oslo Spektrum, där jag ju var för inte så länge sedan men i ett HELT annat ärende. Det såg inte riktigt likadant ut. Bilderna nedan är tagna på ungefär samma ställe:

Jämförelse.jpg
Även om det var trevligt att vara där med JBV så vet jag ju vad jag föredrar…

Men hursomhelst, let bygones be bygones. Sista konserten är på lördag, komigen jag överlever, youcandoit.

Programmet för eftermiddagen var ju på ett givet format; som skärmarna ute på tågstationerna ser ut….

2016-12-09 12.52.47.jpg

Och runtom i lokalen hade dom utställning av allt möjligt spännande som hade med järnvägen att göra.

Jag lärde mig massor om praktiken runt hur man hanterar solkurvor, något som jag hållit på med i teorin ett tag nu men hade några frågor om. Herren i gult här nere svarade på det.

2016-12-09 13.31.09.jpg

Jag vann ett quiz, ganska överlägset tycker jag själv. En påse choklad fick jag som förstapris!

Och så var det en jättefin fotoutställning som visade upp alla typer av roller som finns i Jernbaneverket; kontorsfolk, tunnelborrare, elmontörer, signalarbetare, lokförare, tågexpeditörer, rallare, snickare….alla möjliga!

collage.jpg

Och det är en av sakerna jag tycker är så himla bra med Jernbaneverket – allas jobb får ett erkännande. Det är inte bara chefer och projektledare, utan alla åtnjuter en väldig respekt för sitt kunnande, och man ser verkligen upp på de som gör ett bra jobb oavsett var i organisationen de sitter. Och det är så fantastiskt och jag tror det bidrar stort till den stolthet som finns hos dom anställda – jag har iallafall aldrigt sett en liknande stolthet och lojalitet hos någon av mina tidigare arbetsgivare. Det är kul att tillhöra en sån organisation!

Självklart var det kul underhållning från scenen (med personer kända från TV), tal från avgående direktör Elisabeth Enger, påtroppande direktör Gorm Frimannslund och lite annat som hör till.

På kvällen var det stor fest med god mat och dryck.

En värdig begravning.

Hej då

12-12-2016-19-28-21

Hej

12-12-2016-19-28-57

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.