Jag ska inte dö

Inte än iallfall, och inte av den här bröstcancern.

På torsdagen var jag tillbaka hos kirurgen på Sahlgrenska, samma tjej som förra gången med sina klara pigga glada men allvarliga mörka ögon.

M följde med mig, skönt att ha ett extra par öron som lyssnar när man själv inte vet vad man ska få höra och inte hur man kommer reagera inför det.

Och ärligt talat kommer jag inte ihåg så mycket, så det var nog smart, men jag kommer ihåg några viktiga fragment som ”inte aggressiv”, ”växer relativt snabbt” (35 på en skala från noll till 100 där 21 betyder lite och 80 betyder jättemycket), ”liten”, ”ingen spridning” och ”hormoniell”. De tre första talar väl för sig själv, den sista minns jag inte vad det betydde, men det innebär att jag får äta hormoner i en oöverskådlig framtid. Jaha, det kan jag väl göra.

Hyfsat centralt är väl även det faktum att den går att ta bort. Och att den ska tas bort senare i sommar, i juli. Det som dom sa tidigare, att dom skulle ta bort hela bröstet, har tydligen ändrats till att göra en så kallad tårtbit, dvs att man bara tar bort en del. Just det med tårtbit förvirrar mig lite; förra gången jag träffade kirurgen sa hon att det är bättre att ta bort hela när det är så små bröst som mina för det kan se lite konstigt ut, men nu var det det som var aktuellt. Men konferensen då dom beslutat det här hade inte hon varit med på och dom hade inte fått med sig att jag har små bröst tydligen. Men hon sa att om det blir jättekonstigt så tar dom bort hela senare i så fall. Jaha.

Det känns underordnat; cancern går att ta bort och den kommer försvinna. Jag ska strålas senare i höst när det läkt ordentligt, det är tydligen något man måste göra när det är tårtbit, men sköterskan som gav mig all praktisk info sa att det inte brukar vara så farligt. Hon menade att det är värre att operera gallan än det här, och då får man väl ta det som något positivt iallafall.

Inte för att jag tagit bort någon galla någon gång, men ändå 🙂

Jag överlever!!!

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.