Turist i egen stad

Det var en annons om möjligheten att besöka vattentornet i Slottsskogen, även kallat Utsikten. Vi ser det tornet när vi går över vinden i vårt hus och har undrat lite vad det är, där det sticker upp bland trädtopparna i vad som ser ut att vara ganska högt upp.

Vattentornet är tydligen stängt för det mesta men öppnas då och då för guidade visningar, varav en skulle vara idag kl 13:00 och vi anmälde oss!

Det är ärligt talat inte så mycket att säga om det där tornet. Det byggdes 1899 och har ett stort vattenmagasin under sig som rymmer 780 kubikmeter vatten och det är fortfarande i drift. När tornet byggdes var det fritt runtom på berget, så folk brukade gå upp dit och ha picnic på den stora ytan utanför (det som är ovanpå vattenmagasinet) och tornet var synligt vida kring i vår del av staden.

Vykortet är lånat från http://www.goteborgsvykort.se

Idag är det så uppvuxet runtom att man från markplan inte har en chans att se staden för alla träd. Och inte får man klättra upp heller, förutom nu en period.

Men när man väl kommer upp ser man över hela stan.

Älvsborgsbron längst till vänster med kranarna i Skandiahamnen, takåsarna i Majorna, Masthuggskyrkan till höger om mitten, Lindholmen på  andra sidan
Fortsätter österut med den gröna toppen på Oscar Fredriks kyrka och sen läppstiftet i mitten, Kungshöjd och så småningom Nordhemsskolan och Skansen Kronan längst till höger. Nu närmar vi oss vårt hem.
Här har Nordhemsskolan försvunnit ur bild och vi går söderut, förbi Linnéplatsen, Annedalskyrkan och Sahlgrenska i mitten, röken som stiger i skogen är från Way out West.

Jättekul att ha varit där uppe och fått lite kött på benen om själva tornet, men framför allt att nu veta vad det är vi ser högt där uppe!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.