Besök i Sirapshuset

I Haga Motettkör är min plats i uppställningen bredvid Patrik. Patrik är fotograf och keramiker och har sin verkstad i det gamla Sockerbruket i kulturarbetarmeckat nere i Klippan i Göteborg.

Sockerbrukets gamla industrilokaler innehåller numera allt möjligt; fotostudios, keramiska verkstäder, textilverkstäder och en massa annat, men det här var första gången jag var där – för att besöka Patriks verkstad såklart.

A och H var med också; dom är i allmänhet ganska intresserade av vad andra håller på med sådär men som vi andra fastnar dom lätt i mobilen, så man får hitta på platser att mötas på, och för det här var dom entusiastiska.

Det visade sig att det är ett verkstadskollektiv just där Patrik har sin verksamhet; dom är 4-5 stycken som har varsina områden i verkstaden. Alla är keramiker, men dom har sina egna nischer; en verkar helt ha snöat in på vitt och blått porslin (väldigt snyggt!), andra gör skulpturer, men Patrik är den enda som gör brukskeramik, om jag förstått det hela rätt.

Och vi fick våran rundvisning, med en visning av hur otroooooligt lätt det är att göra en liten skål. Man bara sätter en klump lera på bordet, sätter igång snurret, drar lite med fingrarna på rätt ställe i rätt ögonblick och trycker lite här och lite där, och – voilá! En skål är född. Inte svårare än så. Några års träning bara eventuellt.

Jättemycket fin keramik han hade gjort, men vi behöver verkligen inte fler saker hemma hos oss…fast kanske något?

Ta en titt på Patriks hemsida, där finns en del fina bilder på det han gjort, väl värt ett besök!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.