Mjukisbyxor till barn

Mjukisbyxor, T-shirts och enkla klänningar till barn hör till det som en nybörjare inom sömnad kan ge sig på. Det är enkla linjer (barn har inga midjor eller höfter) och oftast lättarbetade material som jersey och olika bomullstyger som ligger still när man vill och är tolerant med de som inte syr så rakt. Tygerna rör sig så mycket ändå när barnen har de på sig att småfel aldrig syns.

Och för de som har sytt ett tag är det skönt att bara ta 2-3 timmar och köra igenom ett par byxor eller en tröja och snabbt få bra resultat och glada barn!

2015-01-11 09.55.08

Mönstret är ”Round pocket fritidsbyxa” från Ottobre nr 1-2010, men i mycket förenklad version. Det enda jag ville åt egentligen var byxbenen, för det ska inte vara fickor på hiphopbyxorna (då står ungarna bara med händerna i fickorna på lektionen…), och övriga detaljer som hällor, gylf etc gör sig dåligt i sweatshirttyg (isoli), så bort med dem.

Kvar har vi då två enkla byxben, en skärning uppe vid överdelen av bakbenen där bakfickorna egentligen ska sitta och en linning.

Skärningen på bakbenen kan man använda och göra nån detalj med, det tar ingen extra tid, eller så kan man bara lägga den delen kloss an mot bakbenen när man klipper tyget. Jag valde att behålla sömmen och sätta ett tyg mellan.

Mönsterkonstruktion och klippa ut
219 - Page 1

Jag har klippt ut mönstret som det ska vara på den riktiga Round Pocket. Det är bra att göra ifall man ska göra de riktiga byxorna någon gång så man slipper göra om mönsterarbetet.

Två ändringar: viker in gylffliken (rött) eftersom det inte blir någon gylf den här gången, och klipper inte ur för ficka (blått). Det som blir kvar är två ben, linning och överstycke till bakbenen, till vänster i bilden.

I midjan blir det resår och nede vid fötterna också. Håller det enkelt med att inte göra kanal för snodd i midjan eftersom den aldrig används ändå, utan bara trasslar in sig när det ska tvättas.

Eftersom föremålet för byxan heter Adam (kort och bra namn i de här sammanhangen) och det är kul om byxan har någon typ av dekoration valde jag att klippa ut hans namn i ett annat tyg som legat länge och inte väntar på något särskilt.

 

LimsprayDet är smart att fästa bokstäverna på tyget med spraylim och sy fast dom innan man börjar med själva byxan. Jag använder en limspray jag köpt i en quiltbutik här i stan, men det finns säkert miljoner varianter. Ha ett papper eller en tidning vid sidan av, lägg en bokstav med baksidan upp och spraya ett lager på den. Lyft över till byxbenet och tryck fast det.

Limmet är klibbigt (det är ju vitsen) och bör hållas gott undan från tygerna man syr med.

 

 

Sy ihop

Bakbenen monteras först pga den extra kanten som är inlagd där.

Sätt först ihop de två toppstyckena som blir överkanten på bakbyxan. Sy ihop dem i mittsömmen. Sy sen ihop de två benstyckena

Själv tog jag samma tyg som i bokstäverna, vek det dubbelt som en en bred passpoal 2-3 cm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.