Saker vi glömt

Vi kollade ju på när de gröna sköldpaddorna la ägg i Tortuguero på CR´s nordöstkust. Tyvärr för oss men bra för turtlarna fick man inte ta kort då för då stördes äggläggningen. Det var iallafall otroligt coolt att stå bredvid en ca 120 cm lång sköldis som utan att egentligen veta om det gräver en grop som rymmer precis så många ägg som hon kommer att lägga (diffar mellan 80-120 st och varje ägg är ca 7cm i diameter), sedan täcker över gropen och flappar sig ner i havet igen. Där försvinner hon mot nya mål (dock ingen äggläggning, för den gör hon bara på den strand där hon själv är född) och kommer tillbaka om 2-4 år. Så gör hon från det att hon är 25 till hon är 50 år, och sen lever hon livets glada dagar världen över tills hon dör vid ca 150 års ålder. Otrooooligt fascinerande….Dom har börjat typ ringmärka sköldisar i Tortuguero för att se vart dom egentligen tar vägen när dom värpt (?!), och en som dom ringmärkt dök upp i Senegal en månad senare…då har hon krossat Atlanten dessutom. Ger perspektiv kan man säga.

Nu är vi ju i den uramerikanska, superconvenienta resorten Nosara, egentligen i Guiones, men det är samma sak ungefär. Jättefina, kilometerlånga stränder i långa rader och inte en kotte på förutom några surfare. Varför ingen är på stranden? Ingen aning, annat än att det är en hel del vågor och rätt strömt, men ingen anledning att inte bada iallafall. Vattnet är varmt och det är superhärligt.

Igår gick vi ca 1,5 timme till en annan också den helt övergiven strandremsa en bit ut på en udde. Där var det annorlunda, vågorna bröt längre ut, så det var himmelriket att bada där. Dock var det mer rev längre in, så den långgrunda stranden var det inte så mycket med, men vad gör väl det? Skönt att inte behöva gå i evigheter för att doppa sig, eller hur?!

Nakenbad är självskrivet på en så öde strand, och det var otroligt härligt att inte behöva ha bikini eller badbyxor på sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.