Skärgård eller här på gårn?

Okej, krystad rubrik, jag erkänner. Men iallafall, valet inför helgen stod mellan att åka ut till vårt lilla hus i Stockholms skärgård eller stanna hemma i stan. Här är vi fortfarande så gudfruktiga att vi firar pingsten som sig bör (det är väl en religiös högtid?) och har ledigt för att vila upp lite efter en uppslitande 17-maifeiring. Låter som ett lätt val; skärgård med vind och underbar luft, segelbåtar som just har krupit ur vinterdvalan, plaskande barn, grill….

Men en snabb titt på förträffliga yr.no gav en liten annan bild av det där med plaskande barn och grill; Huttrande barn (och vuxna) som pliktskyldigast plaskar lite fort i vattnet för att få det gjort eftersom det liksom hör till, och tillslut en nyfiken liten som halkar på det hala berget och drattar i det 7-gradiga vattnet innan man skyndar sig upp till huset igen för att värma sig. Och grillen på kvällen när solen försvunnit bakom de höga tallarna och man står och huttrar (igen) i diverse fleecetröjor som får brännmärken av flygande glödflagor medan man passar för att inte bränna köttet som man lagt på för tidigt som vanligt, innan glöden riktigt blivit grillglöd utan fortfarande är mer eld än glöd. När man tillslut kurar ihop sig framför TV’n inser man att det bara finns tre kanaler och barnprogrammen är för länge sen förbi.

Nejdå, så illa hade det inte blivit. Men en god del kallare än här i Oslo (vilket såklart uppvägs av varma kläder, och vädret skulle ju bli soligt och härligt iallfall) plus att båten inte är satt i sjön än gör det lite för besvärligt att ta sig ut. Att båten inte är i sjön betyder att man inte kan komma till affären som är på ön bredvid, och då måste man släpa med sig ALLT man ska ha. Inte bra. Bara att slänga i båten när vi kommer ut? Nä, för den ligger bakom en annan mycket större båt så så enkelt var det tydligen inte, enligt min kära faster som är välinformerad då hon var med och la in vår lilla båt bakom den stora båten.

Alternativet, att stanna i stan sa YR så här om:

och det är ju myyyycket bättre. Så nu har vi bestämt att vi ska ta en övernattning ute i Marka natten mellan lördag och söndag. Vi ska tälta, något som jag gjorde ganska ofta när jag var yngre; upp til tidiga tonåren ungefär men inte sedan dess och definitivt aldrig med små barn. Tält införskaffas av O i eftermiddag, spritkök finns och vi tar med oss vår lilla grill. Vi kommer ha bilen ganska nära där vi tältar, så mängden grejer att ha med är inget jätteproblem. Vi har inte tänkt att gå särskilt långt för det tar ju så djävulskt med tid att komma någon vart med killarna – inte för att dom går sakta eller trilskas, men för att dom blir så exalterade och ska stanna och titta på varenda liten pinne, kotte, extra fin sten och vem vet allt. Och det måste dom ju få göra; vi har inte bråttom och är ute för att ha mysigt, så konsekvensen blir att vi inte går så långt.

Tips på bra ställen att tälta på med två små barn har inhämtats från högsta expertis och har resulterat i tre förslag; två i Krokskogen och ett i Nordmarka. Det vi kör på är Øyungen norr om Maridalsvannet.

Det här blir kul, glädjer mig som TOK!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.