Tartu, en liten pärla i Estland

Tartu är en stad i sydöstra Estland, och en timmes bilväg från staden ligger en plantskola som bland annat odlar barrträdsplantor. Med anledning av det var jag i Tartu.

Fördomarna hos mig om Baltikum är, om inte många, så i allafall djupa, och det mesta kan väl sammanfattas i begreppet ”Gammal Sovjetstat”. Varpå jag antar att de flesta ser för sig bleka, dystra människor med hängande axlar, slitna hus med sprucken puts, allt är gulbrungrått – till och med himlen.

”Närå” säger någon, ”jag har varit i Tallinn och det är jättefint, gamla stan och så, var på snabbvisit en dag, kanon!”
Men jag tänker fortfarande Sovjetstat, trots deras entusiasm. Det ska lite mer till för att ändra mig.
Ett besök i Tartu till exempel.

image

Visst, en del saker stämmer. Som tex att det går typ tre flyg per dag härifrån, och att flygplanen är av en typ där man får sticka ut händerna emellanåt  för att paddla på lite extra…

Det är faktiskt Finnair (med operatören FlyBe), och dom har något som inte alla skandinaver kommer åt, nämligen kaffe från Starbucks jajamen.

Inte för att det hjälpte något vidare att det var Starbucks; det var ingen av de elva (I repeat, 11) passagerarna som ville ha något under de 40 minuter flygturen varade.

image
Det var relativt glest med folk i raderna, trots att planet bara hade tolv rader

Väl framme på den lilla lilla flygplatsen i Tartu (man gick själv från planet över asfalten, inte så noga, bara inte gå under vingen…) med sitt lilla lilla bagageband, och sin lilla lilla ankomst/avgångshall med två incheckningsdiskar, så var det ingen hyrbil som väntade på mig. Det var lite illa med tanke på att jag beställt en från Hertz.

Den jovialiske och glade chauffören på flygbussen (en minibuss) hade numret till Hertz-mannen så han ringde honom. När jag kom till hotellet stod han i receptionen och väntade på mig och sa att han hade fixat en bil, trots att den bokningen han hade sa att jag inte skulle komma förrän dagen efter. Jag fick nyckel till en sprillans VW Golf, han ursäktade sig så otroligt mycket, och allt var frid och fröjd. Mycket trevliga människor, och otroligt hjälpsamma.

Inga sura grå kuvade fördomsbalter här inte.

Hotell Pallas är heller inte en förfallen gråbeige byggnad med sprucken puts, nä inte ens i närheten. Toppmodernt (€59 per natt, just sayin’), mitt i stan, underbar citykänsla. Kolla in min utsikt från sängen!!

P1000495 - Copy

För den som är lagd åt det hållet går det tydligen en stor skidtävling utanför Tartu varje år som drar ganska många deltagare, så det verkar hända en del. (Skidor = längdåkning i det här fallet.)

3 reaktioner till “Tartu, en liten pärla i Estland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.