Lite mer Tartu

Jag tog en kvällspromenad i Tartu för att upptäcka stan lite. Snön hade fallit för ca en vecka sen, allt var fortfarande luddigt och mjukt, temperaturen -5 grader (svettigt jämfört med Oslo och Helsingfors)

Julstämning så det förslår, oerhört vackert i den glittrande nyfallna snön
Julstämning så det förslår, oerhört vackert i den glittrande nyfallna snön

Fantastiskt fint! Uppe på höjden mitt i stan är det en stor park där folk åkte snowboard, pulka eller bara lekte i snön. Klockan nio på kvällen…

Och det är gratis trådlös nätuppkoppling ÖVERALLT! Vartenda litet café, restaurang, hotell (förstås, hör ni det Hilton Helsingfors som tog €10 dygnet!!!) erbjöd trådlöst nät av hyfsad hastighet – oväntat och sunt för mina fördomar.

Universitet finns det också – två stycken, och iallafall det ena var dekorerat hyfsat fint…

Julpyntat universitet
Julpyntat universitet

Och när man är färdig med sina Oooohs and Aaaahs kan man shoppa tyg. Det är ett nischat område för turism jag vet, men det fanns flera butiker som såg riktigt fina ut. I den här fick jag tre härliga tyger. Inte jättebilligt, men billigare än hemma och lite annorlunda. Väldigt fin tryckt smalspårig manchester bland annat.

Smalt intresseområde som sagt…

Himmelriket på 150 kvadratmeter
Himmelriket på 150 kvadratmeter

När det sen är dags att åka hem är det mycket behändigt. Lämna bilnycklarna till incheckningspersonalen så lägger dom dem i en låda till Hertz-killen. Antar att han också är Sixt, Europcar och diverse andra -killen också 🙂

Det på bilden är hela flygplatsen alltså, så när som på en liten gate med 30 sittplatser. Här är Ankomst längst bort, sen två incheckningsdiskar och så Security/Avgångar längst till höger. Några sittplatser i mitten, tutti makaroni.

Tartu International Airport, TYY
Tartu International Airport, TYY

Men Security-personalen var mycket noga, ingen slapphänthet i lilla Tartu inte. Läppglans och mascara var för stort för att få ha i necessären, något som ingen brytt sig om öht förut. Och damen som kände på mina kläder (trots att det inte pep i X-rayen) drog handen längs varenda söm för att känna att jag inte sytt in något i linningen på byxorna eller tröjan eller vem vet var…

Alltid skönt att komma hem. Inflygning i mörkret över ett Oslo som syntes glasklart.

Alltid skönt att komma hem. Ullevål stadion skymtar neonupplyst i mitten.
Ullevål stadion skymtar neonupplyst i mitten, backarna vid Holmenkollen helt till höger nära vingen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.