Death by trash

Oslo trash

Jag drunknar i sopor och kärl att lägga sopor i, jag är så förbannat trött på att lyfta på lock överallt för att få ner en liten sketen papperstuss eller ett potatisskal. Snart slänger jag allt i samma påse – som man gjorde förr.

I Oslo sorteras det sopor sen en längre tid tillbaka. Väluppfostrad som man är lägger man biologiskt nedbrytbart i gröna påsar, plast i blåa och det som inte passar in i de andra kategorierna i en tredje påse som får se ut hur som helst, bara den knyts med två knutar.

Ja för två knutar ska det vara, det står på instruktionerna.

Fair enough, vi sorterar. Men vad gör man med allt som inte är rättfram då? Inte förrän man sopsorterar fattar man verkligen hur mycket som sitter ihop plast i papper i något annat – och som måste separeras innan det slängs.

Skruvkork på mjölkkartongerna, plastfönster som är fastlimmade på pappkartonger för att det ska se fint ut, grönsaker som legat i plastpåsar i kylen så länge  att de blivit ett med påsen – för att inte tala om allt som inte är något av det. Papper till exempel. I åratal har man iofs haft tidningsinsamling men småpapper slänger man i soporna. Slängde. Inte nu längre. Nä för snorpapper är inte biologiskt nedbrytbart sörrö. Så då ska det gå i specialsoporna. Förutom tre soppåsar + mjölkkartonger vi slänger småpapper i har vi ju även pappersinsamling, PET-flaskeinsamling, pantburkinsamling, glas-och metallåda (för DET slängs i samma här), batterilåda och en låda för glödlampor eller vad lamporna heter numera.Poser_blå-og-grønne.jpg (130x97)

Allt som är kladdigt måste vara rent för att få slängas, men man får inte skölja i varmtvatten för då är det inte längre miljövänligt.

AMENVAFAN??!!

Jag börjar tappa lusten att vara miljövänlig. Varenda skåp är fan fullt av lådor att samla skräp i, och det finns tre typer:

De som fylls och töms hela tiden (vardagssoporna), de som aldrig blir fulla men ändå tar plats (glas o metall, batterier, lampor) och dom som alltid är fulla för att man aldrig kommer iväg och tömmer dom (PET, glas o metall). Och keramik då, var gör man av det?

Vi drunknar i sopor och sopbehållare, snart slänger jag allt i den vita bara så det är sagt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.