Jag har blivit lurad på nätet. Så enkelt är det.

Fram till häromdagen tänkte jag det bara, men nu kan jag säga det högt; Jag har blivit lurad på pengar via nätet. Blocket.se närmare bestämt. Men det är inte Blockets fel. Jag tror inte man kan säga att det är någon speciell person eller företeelses fel, men nu har det iallafall hänt.

Jag ville ha en Samsung Galaxy Note 10.1 med 3G. Dom är fortfarande ganska dyra om man köper nytt, men eftersom de inte är särskilt heta längre kan dom finnas billigare begagnade. Jag har sett flera ute till okej priser men inte kommit till skott.

Så var det den här annonsen på Blocket då. Det fanns flera ute på allt mellan 3-4 000 kr och jag tyckte en såg mer intressant ut än de andra.

En kakelfirma i Stockholm skulle byta alla sina Galaxy Notes till ett annat system och därför skulle de säljas. Inte till något fantastiskt pris, utan till ett vettigt om man tänker att det var ett företag; 3000 kr. Det är ett bra pris men inte så billigt så man bör bli misstänksam.

Att det var ett företag kändes stabilt när det gällde så mycket pengar, och att det var en kakelfirma kändes inte heller konstigt; varför skulle inte hantverkare kunna ha tablets som ett vettigt arbetsverktyg när tex  hotellpersonal har det för att bocka av vilka rum de har städat…

Så jag ringde honom på mobilnumret som stod där, 0708-652246, vi pratade ganska länge och han var SKITTREVLIG. Det är kanske det som stör mig mest; han var jättetrevlig och vi pratade och skrattade innan vi tillslut bestämde att jag skulle betala in pengarna till firmans konto och så skulle han skicka tabben.

Tja, lång historia kort så fick jag IBAN, betalade in pengarna och sen såg jag inte röken av någon tablet. Annonsen var kvar i några dagar (och några dagar väntar man ju ändå eftersom det här var över en helg och det dessutom tar någon dag att skicka), men givetvis svarade han inte på några fler mail och inga telefonsamtal. Företagets hemsida hade jag kollat innan och den var designad och fin, såg ut som en modern kakelfirma med snygga bilder på badrum, bruna färger som är så modernt, som ett inredningsmagasin, inget konstigt där heller. Men den sidan är såklart nere nu, inte ett spår.

Jarlakakel2

Telefonnumret kollade jag förstås, det står på en firma i norra Sverige som inte har med kakel eller något att göra, så de är säkert oskyldiga. Firman syntes för övrigt tydligt och klart på Google maps street view, det kollade jag också innan. Bankkontonumret pekar på att kontot öppnats på Handelsbankens kontor i Mörby. So what?

Pengarna är borta, det är bara att inse. Jag har polisanmält det, mest för att de ska få det i sina register. Jag har också anmält det till Blocket så de kanske känner igen personen senare, ja för han lär väl komma tillbaka när det är SÅ enkelt att lura folk?! Ska höra med Handelsbanken också om man kan få veta vem som är bakom kontonumret.

Men var det inget som verkade misstänkt? Något jag borde reagerat på?

Att han hade emailadress till .com-adressen men hemsidan var .se? Ja kanske.

Att jag inte fick komma och hämta den hos dom på Birger Jarlsgatan, utan han skulle skicka den? Definitivt.

Att en kakelfirma har tablets? Nä.

Att han sa att han fått hundra samtal om den här och de mobiler de hade ute? Absolut. Åtminstone undrat hur det kom sig att de hade några kvar.

Att han sa att han skickat flera iPhones till Åland till en kille som tydligen ville sälja vidare? Ja jag borde iallafall reagerat på att dom skulle byta system (för det sa han) men att dom har både iPhone och Androidenheter. Vad ska dom byta till? Windows? Blackberry? Symbian (haha, I don’t think so…)?

Jaja, gjort är gjort og spist er spist. Men det var både första och sista gången jag köper något dyrt på Blocket/Finn eller liknande.

Och jag hänger ut mig själv så här bara för att dela med mig och kanske bidra till att någon annan inte blir lurad. Varsågod att dela vidare om du tycker att du vill.

Företaget på bilden har säkert ingenting med innehållet i texten att göra. Dom är bara utnyttjade. Men deras fasta telefonnummer har plötsligt upphört att fungera det med.
Företaget på bilden har säkert ingenting med innehållet i texten att göra. Dom är bara utnyttjade. Men deras fasta telefonnummer har plötsligt upphört att fungera det med.

9 kommentarer

 1. Ja jag tyckte jag var ganska noggrann ändå, men tydligen inte tillräckligt. Det är nog bättre att vara helparanoid – men ack så mycket jobbigare…

 2. Blev lurad jag med,1800 för en Nokia Lumia 920,samma säljare ”jarlakakel” skulle byta ut dom mot enklare modeller stod det i anonns,undrar om det är lpnt att polisanmäla tro ?

 3. Du Peppe, mänstret är helt detsamma och jag har polisanmält och tycker du ska göra det med. I tillägg anmälde jag till Blocket via deras länk för bedrägerier. Fick respons efter någon dag där dom ville att jag skulle koppla ihop min polisanmälan med Blocket för att dom skulle samarbeta om det här (det är något med delning som gör att det är vi som användare som måste göra det, helt ok för mig).
  Jag polisanmälde framför allt för att polisen ska få in så mycket som möjligt på Jarlakakel-bedragarna – inte för att jag inbillar mig att jag kommer få mina pengar tillbaka.

  Det var lätt att polisanmäla; jag ringde centralnumret och sa vad det gällde och alla uppgifter jag hade från mailkonversationen med honom (fick du något namn?). Från Blocket har jag fått annonsen som den såg ut, oklart vad jag ska med den till egentligen, men det finns ju någon här någonstans som faktiskt kan spåra vilken IP-adress adressen lagts in ifrån. Plus att någon med rätt befogenheter kan spåra bankkonton.

  Anmäl!!

  • Ja men då gör jag det,har redan anmält det till Blocket,inte för att jag heller räknar med att få tillbaka några pengar,säkert många fler än vi två som blivit blåsta.Verkar ju ändå som om företaget Jarlakakel har med detta att göra eftersom deras hemsida stängdes ner några dagar efter att jag hade fört över pengarna till kontot i Handelsbanken.Dom enda som kan begära ut vem som har ett visst kontonr är ju polisen,så kanske dom tar tag i detta om det är fler som blivit lurade.Nej något namn fick jag inte av honom.Men anmäler på måndag,bifogar även skärmklipp från denna sidan,så dom ser att fler har blivit blåsta.Ha det så bra,så hörs vi av och ser vad som händer.MVH

   • Ja gör det. Jag ä inte hemma nu, men skickar dig mitt refnr på polisanmälan så kan du hänvisa till den. Ja det verkar ju som att själva firman har nåt finger i det så det borde gå att börja nysta i det för polisen. Hoppas fler ser det här och anmäler.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.