Erik Anders gård i Söderala, Hälsingland

För den som är Världsarvsjunkie, dvs en som har som mål att besöka alla världsarv, har det blivit lite mer att göra det senaste året bara i Hälsingland. Sju gårdar har blivit utnämda under 2012, bland annat Erik-Anders gården i Söderala.

Erik Anders gård

Det ligger en kort avstickare från E4’an och kan väl vara värt ett besök för att sträcka på benen och äta en god macka och se på de vackra omgivningarna.

Utsikt över innergården från loftet i lagårn, numera galleri och konsertlokal
Utsikt över innergården från loftet i lagårn, numera galleri och konsertlokal

Dom har förstås ett café, och ett väldigt fint sådant; precis så där gammalt och udda som man önskar sig. Brickorna är riktiga gamla buckliga metallbrickor med blomstermålerier på, bara en av varje modell, och kopparna finns av alla storlekar och mönster på ett bord, bara att förse sig. Kaffet är enkelt och väldigt gott, bullarna och kakorna hembakade, priserna modesta. Och man kan betala med kort (iZettle).

I lagårn/höskullen kan man numera lyssna på musik och få sig en öl utvalda kvällar och se en fin fotoutställning om livet i bygden i början av 1900-talet. Det var bagaren i en av byarna som var så välförsedd att han hade en kamera (!) och den använde han ganska flitigt för att dokumentera vardagslivet. Väl värt ett besök!

Den perfekta lekstugan
Den perfekta lekstugan

På baksidan finns världens finaste lekstuga, en dröm för de små.

Och ja just det; kaffe och lek i all ära, men det som gården fått världsarvsstatus för är väl huvudhuset. Det är säkert värt ett besök, men jag tyckte där och då att 40 kr var mycket för att få gå in, men nu när jag sitter här känner jag mig som en snåljåp. Klart att dom ska ta betalt för att man går in; det blir slitage som någon ska reparera till någon kostnad, och här ute är inte ekonomin den bästa vill jag tro, så nu känner jag mig dum, snål och girig som inte betalade och gick in.

Bättre nästa gång!

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.