Frisk eller sjuk, det är frågan

NAVSå är jag inne på den femte månaden av livet i limboland – dvs sjukskriven från ett jobb jag inte kan gå tillbaka till eftersom det inte finns längre. Eller, arbetsplatsen finns rent fysiskt, men är under nedläggning och folk går i uppsägning en efter en så det går inte att komma tillbaka.

Inte för att det hade varit aktuellt för mig ändå, men det gör det lite mer problematiskt. NAV (Försäkringskassan) till exempel, som vill att jag ska gå i arbetsträning nästa månad, för det ligger i rutinerna för folk som är sjukskrivna pga stress.

– ”Javisst gärna, var ska jag gå i jobbträning?”

– ”På din arbetsplats förstås, för du är väl anställd?”

– ”Ja jo…” för det är jag ju. Anställd alltså.

– ”Men vad ska man jobba med? Det man brukade göra eller något annat?”

Man ska jobba med det man brukade göra, för det är ju det man helst ska tillbaka till – om man vill alltså. När jag förklarade situationen och sa att det inte finns något sådant att komma tillbaka till blev det genast komplicerat. Och jag som bara vill vara till lags frågar öppet vad som händer nu. Är det viktiga att man kommer tillbaka till sin arbetsgivare? För då kan jag ta hand om posten eller vad som helst, men det kommer jag finna föga motiverande som arbetsmorot.

Men NAV hade inga svar för det här var visst inte helt A4.

På senaste besöket hos fastlegen tog jag upp det här dilemmat och undrar om hon vet hur man gör för att göra rätt. Hon såg mest förtvivlad ut över systemet och tröstade mig med att det hur som helst inte är aktuellt med jobbträning för mig, och att jag ska fortsätta gå på SATS, lämna och hämta i skolan, fasta rutiner, göra saker som ger energi och bara skita i allt annat.

Tack och lov för bra läkare som ser det man själv inte ser. För även om jag känner mig stark ibland så höll jag nästan på att börja gråta av lättnad när jag kom hem. En lättnad över att inte bli kritiskt granskad och misstrodd, utan tvärtom är det läkarna här som strängt säger åt mig att sitta ner och vara tyst och göra som dom säger. Jag hoppas alla läkare är så bra på att läsa folk som de jag har. Halleluja för Frogner Helsesenter.

En reaktion till “Frisk eller sjuk, det är frågan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.