Skala banan!!

Mr Fixare som holl i forsranningen at oss hade (lampligt nog) en kompis som hade ett hotell (mer ett vaghak iofs…) precis nara dar vi gick iland, och kompisen hade i sin tur en kompis som visst kunde hjalpa oss att komma till det avlagsna Tortuguero. Sicken tur ibland!

Billigt boende pa vagkrogen/motellet over natten -dar vi som bonus fick en unik insikt i exakt HUR mycket bananer som faktiskt transporteras pa just den vagen for vidare export till hungriga bananfantaster pa andra sidan Atlanten. Otroliga mangder for forbi vara ogon (och oron…) den natten…vrooooom……vrooooooooom….tuuuut tuuut (han sag en kompis)…vroooooooooooom….heela natten.

Som tur var vacktes vi av tuppen regelbundet en gang i minuten fran kl 04 och framat, sa vi behovde verkligen inte vara radda att missa transporten till Tortuguero 🙂

Det vi trodde skulle vara en ratt skum transport, dar vi dessutom blivit lite mer reserverade efter stolden i Quepos, visade sig vara en busslast med turister som bokat en tvadagars guidad tur fran San Jose till Tortuguero. Misstanksamheten forsvann, guiden pratade mycket bra engelska, vi fick skona platser pa bussen -och dessutom ett studiebesok pa Del Montes bananplantage mitt ute i skogen. Forst akte vi igenom plantagen och sen stannade vi for att se sjalva processen (neeej inte hur dom vaxer….) for nar dom valjer ut vilka bananer som ar fina nog att ga pa export, vilka som stannar inom landet och vilka som gar till grisarna.

Till pa kopet hade dom tva GIGANTISKA skalbaggar dar for uppvisning. Har aldrig sett en sa stor skalbagge forut och vill aldrig se igen…det visade sig att dom var utrotningshotade pga sitt langa horn men helt harmlosa. Hornet kapar man av och anvander som vada…? Na inte det du tror, utan de klar det med guld och har som en sorts trofé…hyfsat poanglost…

Sista turen var med bat i tva timmar, for det ar enda sattet att komma hit till Tortuguero. Eller nastan enda, for i morgon tar vi flyget harifran. Hall tummarna; ett propellerplan med plats for ca 20 pers…brrrr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.