Amsterdam

För första gången har jag verkligen VARIT i Amsterdam – dvs inte bara på Schiphol eller åkt igenom, utan faktiskt spenderat två dagar i staden. Och vilken fin stad!

Sena oktober är sällan en tid på året som gör sig så särskilt för turistande i Nordeuropa, men här var det ett undantag. Låga hus, trånga gator, och cyklar. Cyklar, cyklar, cyklar. Tre nära döden-upplevelser hann jag med; en på min kvällspromenad (i den ständiga jakten på små och stora plastlådor) och två på morgonpromenaden dagen efter (som även den hade vissa mer eller mindre dolda syften).

Jag VET att min cykel är här någonstans, jag ställde den här igår…

Även om jag inte hann med så mycket annat än mässområdet på RAI under vistelsen så verkade staden mycket trivsam; folk pratade mycket och cyklade mycket (biltrafik är ganska underordnat vissa sträckor) och flodbåtarna var många och bebodda. Riktigt fint ställe, kan verkligen rekommenderas.

Gott argentinskt kött och rött vin var det också. Kanske inte så turisttypiskt, men ändå – eller kanske just därför.

Flytande hus

Jag var också en snabb tur på ett ställe där jag lärde mig att kanalerna i stan ligger 0,40 m under havsnivån, så det där med att bo på båt är nog en bra strategi. På det stället hade de gjort en mycket fin vägg som visar vattennivåer och geologin i stan. Mycket illustrativt:

Grönglittrigt är kanalerna, och där nere är tunnelbanan. Olika berggrunder i olika skikt. Den här ”frisen” var 6-7 meter lång.

Jag ser väldigt mycket fram emot att få åka tillbaka och ha tex en långweekend i april; det måste vara en helt underbar period.

Pling pling!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.