The power of semester

image

Förra året var den inget vidare och det berodde på flera saker och personer, bland annat mig själv. Andra år är den ett ”tja, trevligt, skönt” men ingen life saver eller något som gör så jättestor skillnad. Jag går på semester och är nöjd och kommer tillbaka till jobbet och är nöjd.
I år är det annorlunda. Hela våren har varit helt trasig och konstig, både för mig och O, och semestern har varit välkommen. Det var längesen jag kände igen mitt gamla vanliga jag och jag trodde väl helt enkelt att det var borta, att jag hade förändrats (folk gör ju faktiskt det har jag hört) och var en lite annorlunda person än jag varit hittills. Ingen särskilt bra eller trevlig person, men jag har bara känt mig sur, grining, dåligt tålamod, ingen humor,  inte så snappy i dialogen som jag brukar vara. Och så vidare.

image

Redan efter två veckors semester har jag i år känt att jag är en ny människa. Eller snarare min gamla vanliga människa, JAG, den Pernilla jag känner sen gammalt. Och så här efter nästan tre är jag övertygad; jag FINNS fortfarande. Långt där inne finns det en helt vanlig version av mig själv. Och det känns väldigt tryggt, för den där nya Pernilla är inget vidare.

Några exempel:
– Jag satt och bläddrade i en kokbok (Jonas Borsséns Killen vid Grillen) och kände lust att göra några av recepten ur den. För några veckor sen hade jag för det första inte ens kommit på tanken att öppna en kokbok (allt jobbigare än korv och makaroner har känts helt oöverkomligt), och om jag ändå hade läst i den hade jag tyckt att allt såg så jobbigt ut – nu tyckte jag det såg spännande ut och såg fram emot att använda en halv dag på att göra en speciell salsa som det PERFEKTA tillbehöret
– Jag kan skämta om saker igen utan att ta åt mig själv så otroligt hela tiden, jag är tillbaka i min rappa dialog där jag alltid (nåja, nästan) har en vass kommentar som väntar på att få komma ut. Det får den inte alltid, men den finns där iallafall…
– Jag har börjat läsa en bok, dvs skönlitteratur. Visserligen Pestens Tid som jag läst redan, men det var för ca 20 år sen så det räknas inte längre. Poängen är att jag har ro att sitta ner och sjunka in i bokens värld, ta mig fram ord för ord, se den inre värld som målas upp och inte bara slötitta på lättsmält TV-underhållning (vi kallar det tuggummi-TV hemma, ganska bra beskrivning tycker jag)
– Vi har haft gäster i eftermiddag och kväll med strandhäng, grillning och en massa barn mellan två och sju år som härjat fritt, och det har bara varit kul. Jag brukade älska att ha folk hemma och fixa med det, men det senaste halvåret har jag bara inte klarat av att tänka tanken – än mindre att föreslå att  någon ska komma hem till oss….

image

Det finns en massa andra saker att ta upp som stora skillnader, men det centrala här är väl att jag är avslappnad, gör saker jag trivs med (även om jag inte haft en minut till övers för att sy den där jackan jag skulle sy på semestern…), har tid för min familj och mina vänner, åker till platser jag vill åka till och träffar folk jag vill träffa. Jag mår bra.

Och det bästa är att det inte är slut ännu. Jag har fler platser att åka till, fler personer jag vill träffa och mer tid till mina nära och kära.

Och den känslan är helt obetalbar.

3 reaktioner till “The power of semester

  1. Vad glad jag blir av att läsa detta Pernilla, vad skönt att du hittat tillbaka till ditt vanliga jag. Jag har varit en mindre glad och social version av mig allt för länge men semestern har gjort gott, åtminstone fram till nu när slutet på semestern närmar sig. Har det för bra här och vill inte tillbaka till jobbet/kontoret/lägenheten/Norge, fast själva jobbet är rätt ok sen jag bytte så det är nog de andra faktorerna som skaver mest – främst att sitta på ett kontor fem dagar i veckan.
    Njut av resten av semestern så hörs vi när vi är tillbaka i vardagen.

    1. Tack Maria, ja det går inte att beskriva hur lättad jag är över att mitt vanliga jag faktiskt finns kvar där inne. Jag hade redan börjat bekymra mig över hur jag skulle stå ut med mig själv i resten av livet. Nu vet jag att det är annat som behöver ändras för att jag ska fortsätta må bra. Har en vecka till som jag ska tillbringa hos mamma i Hälsingland så välmåendet fortsätter 🙂

      1. Ja, det är hemskt när man inte känner igen sig själv. Har tyvärr haft lite för många personer runt mig som fått för mycket av stress och press, en är fortfarande en delvis annan person såhär drygt året efter det slog till. Ta hand om dig och de dina och njut av veckan i Hälsingland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.