Oslo idag

I morse åkte jag spårvagn genom centrala stan med A på väg till doktorn för att byta gips. Hans brutna arm hade ökat vinkeln från 12 grader när det var nybrutet till 24 grader efter fyra veckor i gips. En omöjlighet trodde jag, men så var tydligen inte fallet. Det är inte heller kritiskt förrän det är minst 40 graders vinkel och det kommer växa till sig. Fan trot men vem är jag att mopsa med en ohyggligt trevlig överläkare i ortopedi, så okej då, nytt gips och tillbaka med killen i skolan.

Men på vägen genom stan, det var det jag skulle säga, hajade vi till när vi stannade vid en staty av några hönor (japp, hönor som staty, Stortorvet för den som undrar) och en av hönorna hade en lång orange halsduk på sig. Bus tänkte jag, som när statyer får Cortégerockar på sig och ölburkar i handen, men A pekade på andra sidan och kyrkporten, räcket mm som också hade orange halsdukar på sig. Långa dessutom.

Det visade sig att det var Kirkens Bymisjon (Stadsmissionen) som hade kampanj för att uppmärksamma hemlösa och deras situation. På varje halsduk hänger en lapp som förklarar vad det är för något och att om man fryser får man gärna ta den. Genialiskt. Stan är klädd i orange halsdukar, ull tror jag för dom var lite stickiga.

image

Själv hade jag inte kommit på tanken att ta en även om dom såg sköna ut. Det finns helt enkelt dom som behöver de mer än jag. Mycket mer. Men vi är helt klart inte likadant funtade allihop; när jag gick på Karl Johan mötte jag en helt vanlig tant som såg ut att vara i shoppingärende och hon hade en på sig. Halsdukarna syns ju rätt bra i den där färgen, den lyser igenom lixom… Men det är klart, hon kanske frös – det var ju bara 14 grader ute.

Och nedanför några halsdukar satt en utländsk tiggare och frös. Jag tänkte inte på det då, men anledningen till att hon inte hade tagit 2-3 stycken och mått bättre var säkert att hon inte förstod att de var till för att tas. Så det kanske borde stått på fler språk för att nå fler behövande. Jag hoppas djungeltelegrafen nått henne vid det här laget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.