Progressiva linser – är det ens möjligt?

image

Det är dags att uppgradera glasögonen och jag har tröttnat på att ta läsglasögonen av och på, av och på. Så mitt önskemål till optikern var givet, progressiva glasögon – eller ännu hellre progressiva linser om det finns.

Det gör det, visar det sig, men de funkar inte lika bra för alla. Växlandet mellan nära och långt håll blir inte lika lätt med linser som med glas och somliga påverkas av medan andra inte märker någon skillnad. Så schyssta optikern (heja SpecSavers!!) tog fram ett par linser ur sitt stash under disken (jorå, även optiker har speciella varor under disk) och bad mig gå ut på stan och se mig omkring och testa linserna i några timmar. Bussigt.

Så det har jag gjort nu, och jag måste tyvärr konstatera att jag inte tillhör de lyckliga för vilka progressiva linser är lösningen på glasögonproblematiken. Jag har gått i butiker, gjort lite sightseeing i stan i den mån det nu är möjligt i snöyran, läst skyltar, prislappar, tidsangivelser på hållplatser för spårvagn och buss (okej ni fattar, jag har handlat julklappar), och nu sitter jag och skriver för att testa det.

Han var ju lite svävande på målet när jag frågade just det – är det ens möjligt, så jag får väl återkomma om ytterligare några år och testa igen. Till dess är det dags för progressiva. Hej tantliv!!

2 reaktioner till “Progressiva linser – är det ens möjligt?

  1. För sådär 10 år sedan gjorde även jag ett försök med progressiva linser. Köpte engångslinser. Testade dock bara en gång. Fick tillkalla grannen, Dina, för att få ur linserna på kvällen. Optikern hade flera gånger att det var väldigt viktigt att inte övrrnatta med dem. Välkommen tanten!

    1. En del har kanske hänt på tio år, vad vet jag, men det var för mycket av en kompromiss för mig iallafall. Såg inte fullbra på långt håll och det var inte heller behagligt att läsa på nära håll. När jag sa det till optikern sen sa han att det tar ca två veckor för hjärnan att ställa in sig på de nya signalerna och anpassa sig, men jag vill inte chansa. Det blev ett par progressiva och ett par läsglasögon. Gör nytt test om två år igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.