Museishopping med gott samvete

Nobels Fredscenter i Oslo kan man besöka som museum om man vill eller bara gå i deras museishop för att få goda ideer till julklappar eller vanliga presenter. För det är inte så vanliga presenter dom har där, nä det mesta (allt?) ger en bra känsla att handla. Dels för att det är lite annorlunda saker, och dels för att det har en mening. Det är någon som får jobb i ett fattigt land, skräp återvinns och säljs igen eller liknande.

Jag var där häromdagen och kikade för att få lite inspiration, och kom därifrån med en go-känsla och lite nytt julgranspynt. Det ena hade varit gamla plastflaskor och plastpåsar som blivit gjort till något de kallar eco-felt. Inte särskilt mjukt och skönt precis, men vad gör väl det när dom ska hänga i granen?!
Designen är dansk och dom är Fair Made i Sri Lanka. Jag har försökt googla lite på vad det här med Fair Made egentligen betyder, men hittar inget som ger något dessvärre. Bara andra återförsäljare som också understryker att det är fair made och fair trade…kanske anledning att vara lite skeptisk?

image
Dansk design, fair made i Sri Lanka av återvunna plastpåsar och -flaskor

Men det fanns annat också (som även det var Fair Made), som dom här fina pärlemoränglarna från Filippinerna:

image

Dom är ca 7 cm höga och fanns som granar, änglar, älgar och annat och i flera fina färger. Om vi nu antar att det här Fair Made är okej så känns det otroligt mycket bättre att gå in på Nobels Fredscenter och köpa julpynt än att göra det på Nille (en förstaklassens skräpaffär)….
Julpynt är förstås en liten och försvinnande avdelning, men det finns många fina och ovanliga presentidéer att botanisera bland när man har anledning att köpa present – spel, kartor, handgjorda ljus och mycket annat.

Så nästa gång, strunta i att kolla på Nille, Kid, Åhléns eller andra affärer – gå till valfri museumsshop och köp nåt fint och meningsfullt istället.
Tack och hej från Dagens Tips.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.