Vi uppgraderar till spelberoende sjuåring

För ett par år sedan skrev jag att vi hade en spelberoende femåring och undrade hur det var möjligt. Vi reducerade kontaktytorna mot spel (tablet o mobil) och tog mer eller mindre bort det. Men så är det ju så att det finns bra spel och dåliga spel, och man vill att dom ska få en vana att använda den typen av teknologi, så det är inte så enkelt som att bara kapa användningen helt.

Nu har det gått två år och femåringen är snart åtta. Vi har länge tillåtit barnprogram på TV på helgmorgonen. Aldrig på vardagar (då skulle vi väl aldrig komma iväg…) men på helgerna. Javisst, mamma och pappa ser chansen att få sova lite längre. Han har sedan länge sett möjligheterna med det där och tar fram en tablet istället för att sätta på TVn, och ser antingen på NRK Super-appen eller spelar spel. Det tog ett tag innan vi fattade det där, men okej, vad är egentligen skillnaden mellan att sitta och se på barnprogram på linjär-TV eller streama på tablet? Nä precis.

Det knäppa kommer när hans inre klocka börjar se till att han vaknar i gryningen på helgerna för att tassa upp i mörkret och hämta en tablet och krypa ner i sängen igen och ligga och spela i timmar. Det tar också ett tag innan man som förälder märker att det pågår. Killen som högst motvilligt vaknar halv sju-sju på vardagarna går alltså upp vid halv sex eller tidigare (!!) på helgerna för att spela. Och blir asförbannad när vi kommer upp och säger att det är mitt i natten (vit lögn, han kan inte klockan än), att han behöver sova två timmar till och att det inte är okej att ligga och spela i timmar på morgonen.

Där har man liksom redan förstört morgonen med gräl innan den ens har fått chansen att börja på ett trevligt sätt.

Så jag har börjat gömma de mobila enheterna. Än så länge är barnens sökförmåga hyfsat begränsad kan man lugnt säga, men hur länge varar det? Och de är heller inte så skickliga på att dölja sig och vara tysta i sängen (för han som är fem år nu kryper ner hos storebrorsan och så ligger dom och kollar tillsammans).

Och så har jag ärligt talat lite svårt att förklara för mig själv varför det inte är okej att gå upp halv sex och spela spel. Förutom det uppenbara då att man mister några timmars sömn; något som kan vara nog så viktigt. Om han hade vaknat halv sex för att ligga och läsa böcker, räkna matte eller bygga med LEGO, hade det varit ett problem? Förmodligen inte, då hade man tyckt att han varit kreativ eller ambitiös eller har god fantasi eller nåt. Varför är det inte okej med spel? Jag sliter lite med att motivera det egentligen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.