Galenskapen

Det är slutet av november och vi går in i galenskapens tid. Och då menar jag inte husmartyrens galenskap med att gnälla över det där jädra livspusslet om att jobba, koka knäck, leka med barnen i julrött skimmer samtidigt som man har ett perfekt hem.

Black FridayNej jag menar shoppinghysterin som gör mig fullständigt tokig och helt desillusionerad och utan hopp för oss människor i det vi kallar I-länderna, västvärlden.

Idag är det Black Friday. Ett begrepp som jag här i min isolerade livsstil i Skandinavien hörde för första gången förra året och fick googla för att förstå att det inte var domedagen eller något liknande, men istället hade med shopping att göra. Andra ”traditioner” smyger in och ökar år från år, tex Halloween, men Black Friday dundrades på i 130 dB redan första året som att ”Äntligen är det Black Friday!!!”. De flesta undrade nog som jag vad det var, gick hem och googlade och sen visste vi aaaallt om Black Friday, jodå-man-har-väl-varit-meeeed…

I år är det helt vansinnigt, och jag kräks på det. Om jag uppfattat det rätt är det så här:

  • Affärerna vill att vi ska handla mer
  • I USA bestämmer de en specifik dag, första dagen efter Thanksgiving, som Dagen Då Julhandeln Börjar
  • Vi menlösa här borta i Europa hurrar och apar efter
  • Butikerna öppnar mitt i natten med 30% rabatt på utvalda varor
  • Idioterna tältar i kö kvällen innan för att vara först in i affären

FÖR ATT HANDLA!!! Och javisst, här kan man säga något om att ”jo men det är bra för dom som inte har det så gott ställt, dom kan köpa julklappar billigare” och bla bla. Men ärligt talat, det är inte de mest utsatta i vårt samhälle du finner i kön framför Vestby Outlet klockan fem på morgonen.

Det går inte att öppna en websida och leta efter något utan att du blir överöst med Black Friday-reklam – till och med Aftenposten (≈ Dagens Nyheter) har en stor ram runt sin förstasida med reklam. Kolla artikeln som är överst i mitten också; fler som får dålig smak i munnen? Etik och journalistik?

Aftenpostens framsida Black Friday
Aftenpostens framsida Black Friday

Den här köphysterin….Va fan hände med Syrien, Ryssland-Turkiet, A-magasinet om klimatet? Tunga och svåra frågor, jag vet, jag klarar inte heller av att sätta mig in i det, men att rusa iväg i blind shoppinghysteri…mår man bättre av det? Vad är det jag inte fattar?

Sådant här knäcker verkligen mig. Är det här livet? Så fruktansvärt tomt.

 

2 kommentarer

  1. Och snart kommer mellandagsrean som inte längre börjar i mellandagarna utan på annandagen eller i vissa fall juldagen… Jag gillar att gå i affärer då och då, men om det inte är något specifikt jag ska ha så undviker jag alla jippon och folksamlingar.
    Ha en bra helg och krya på dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.