Besök på Observatoriet

2016-04-21 20.18.05

Uppe på en liten liten kulle här inne i stan, rätt mellan oss och skolan, ligger det ett observatorie. Det tillhör universitetet, som sig bör, men det verkar inte vara så mycket observationer på gång där uppe. Men man går ju förbi det ofta och är lite nyfiken. Så när Ruseløkka/Skillebekk Beboerforening (vi bor på Skillebekk och har barnen i skola på Ruseløkka, så det är väl en förening vi bör vara med i) hade årsmöte så passade jag på.

Årsmötet var intressant, med en imponerande aktivitet hos styrelsen och andra engagerade. Vi bor ju mitt i stan och det pågår en del med mer eller mindre ljusskygga försök att förtäta stan ännu mer och göra mer biltrafik och annat ofog, när vi som bor i stan tycker att de som valt att bo utanför får ta konsekvenserna och lämna bilen hemma istället för att förgifta vår bomiljö (vi förgiftar ju inte deras). Sånt jobbar styrelsen med att få lite koll på och försöka bidra från invånarnas perspektiv.

Som tur är  har ledningen i Oslo en rätt offensiv hållning mot biltrafik och för cykel, spårvagn, buss och gång, så det går åt rätt håll med fler gågator och färre parkeringsplatser i centrum. Riktigt festligt blev det när några i området har fått igenom cykelgata (dvs bara cykel) och därigenom omkullkastat styrelsens arbete med att få boparkering i den gatan. Då hettade det till på riktigt.

Ja, så festlig är alltså min vardag nu för tiden att jag tycker sånt är kul. Illa, illa, var tog glamouren vägen?

Men iallafall, omvisning i Observatoriet blev det. Det visade sig att det är Universitetet i Oslos äldsta byggnad, och blev byggd på 1830-talet. Använd av Norges astronomiska elit i sin tid har det efter lång tid fått förfalla och så en vacker dag bestämde man sig för att restaurera, och man har här numera undervisning i astronomi för fjärde-och sjundeklassare!

SesamHär är en av kikarna. Svårt att tro att den stod grönmålad och undangömd i nåt lager någonstans för bara några år sedan… Rummet den står i är delat i två, och med en enkel trådanordning och lite mekanik drar man helt fysiskt utan större besvär åt sidan en del av taket. Genialiskt. då har man hela nord-syd-spannet att kika på.

Men ibland vill man ju se öst och väst också, och då fick man gå upp i kupolen. Där var en kikare av ungefär samma storleksordning, men som satt under ett tak som roterades. Kugghjulsanordningen på väggen längst ner till vänster i bilden nedanför går till en vev som killarna nääästan kunde veva i, dvs helt ok för en vuxen även om det var tungt (men hey, det är ju ett helt tak man skruvar på, så…).

2016-04-21 20.11.03
Kolla in den svängda kuggstången som drivs av kugghjulen på väggen. Seriöst hantverk a la tidigt 1800-tal.

Så här stod Herr Hansteen och kommenderade sina springpojkar att snurra taket efter hur stjärnorna flyttade sig.

Kul att få komma in och se, det händer visst inte så väldigt ofta, och när det gör det är det väldigt mycket folk. Men vi fick en väldigt fin egen visning, Tack för det!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.