Ny roll som FAU-ledare

En orsak till att det är lite fullt om dagarna är att jag tagit på mig rollen som FAU-ledare på skolan. Alla föräldrar som har barn på en skola ingår i Foreldrerådet, vare sig de vill eller inte, och Foreldrerådet i varje klass ska välja en representant som ska sitta i skolans ArbeidsUtvalg. Foreldrerådets ArbeidsUtvalg är alltså FAU, och med en representant för varje klass blir det 2 st i 1-7 och 3 st i 8-10 (man går tio år i grundskolan här), så totalt är det här rådet 23 personer.

Tanken med FAU är att föräldrarna ska kunna vara med och påverka barnens skolmiljö; den psykosociala (mobbing, samhörighet osv) och den fysiska (skolgårdens utformning, vad som finns där, klassrummen, trafikmiljön runt skolan).

fugMandatet uttrycks så här:

Foreldrene har rett til medvirkning i skolen. FAU skal sikre reell medvirkning fra foreldre og ha medansvar for at elevenes læringsmiljø er trygt og godt.

Men hur gör man det då? Ja det kan ju ske på rätt många olika sätt genom sociala aktiviteter för eleverna, jobba med skolan för att förbättra studiemiljön, vara med och påverka utformningen av skolans mål eller se på trafiksituationen runt skolan (högaktuellt för oss som är en skola mitt i Oslo).

Vår skola står inför rivning och uppbyggnad av en ny, vilket gör att FAU har ett jobb att göra i samband med det och försöka få fram föräldrarnas uppfattningar till skolledningen. Inte som klagoinstans, men VI föräldrar har chansen att påverka utformningen av den nya skolan tillsammans med byggherre, arkitekter, skolledning, och inte minst elever. Det är oerhört spännande och meningsfullt att vara med i det brukarråd där alla vi är representerade och diskutera hur just vår skola vill ha placeringen av funktioner (tex var skolsyster bör vara för att ivarata elevernas rätt till diskretion), att få chansen att se till att det går att ha catering/matleverans (möjligheter till skolmat tjohooo!!!), hur eleverna ska komma till och från skolan på ett säkert och praktiskt sätt, och massa massa mer.

entreI mellantiden mellan rivning av den gamla och uppbyggnad av den nya skolan ska våra elever gå på en nybyggd skola i en annan del av stan. Det betyder att det blir busstransporter till och från skolan, något som bekymrar många föräldrar.

Graden och arten av deras oro varierar, men gemensamma punkter är tex hur barnen ska komma med bussen på morgonen – var ska dom stå och vänta, vad händer om man missar bussen, vem håller koll på ungarna medan de väntar (vi är mitt i stan, remember?), och motsvarande på hemväg från skolan. Andra är bekymrade över mobbing på bussresan; att vara ”instängd” med så många jämnåriga under 2×30 min menar en del att det är ökad risk för mobbing, medan andra återigen är oroliga för att barnen kommer ta skada av att åka buss till och från skolan.

ruselokkaMan kan tycka vad man vill om de olika bekymringspunkterna och det är svårt, för att inte säga omöjligt, att vara neutral bara för att man är i FAU. Hela grejen med att vi är i FAU är ju att vi har barn i skolan och självklart har vi en åsikt. Men det viktiga är att vår roll är att ivarata föräldrarnas uppfattningar  och vara föräldrarnas röst in mot skolledningen, så jag för fram alla åsikter som kommer in till rektor.

Utmaningen är informationsflödet. Det är svårt att informera föräldrar till 500 barn, av vilka de allra flesta inte bryr sig men likväl måste få veta hur läget är emellanåt.

Om någon har guldbiljetten till den lösningen så tar jag den gärna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.