Kaffehycklaren

Det här är vår nya kaffemaskin på jobbet. En så kallad kapselmaskin, något jag är principiellt mycket starkt emot. För varför ha kaffe i kapslar/pods en kopp i taget när man kan göra kannor eller ha automater och slippa allt restavfall som kapslarna ger?

Nespresso var mitt hatexempel med sina metallbehållare och sin otillgänglighet genom att man måste gå till speciella butiker för att köpa.

Så jag har ingen sån maskin och vill inte ha heller. Men hycklaren är lika bekvämt inflyttad i mig som hos de flesta andra. På Holte consulting där vi har kurserna i Jernbaneverket kan man välja mellan kaffe på kanna och kapselkaffe. Nespresso, närmare bestämt. Vore jag så himla god rätt igenom så hade jag naturligtvis tagit kaffet på kannan. Strunt samma att det är det läskiga, blaskiga norska Alis Kaffe eller (N)Evergood, miljövänligheten går först eller så går det bra att dricka te eller vatten.

Men nä, jag frossar glatt i Nespresson när jag är där, gärna flera koppar/kapslar på en dag – det är ju så praktiskt med kapslarna där man kan välja vilken rostningsgrad man vill ha och hur stor eller liten kopp av sin favoritrost man vill ha. Samvetet sträckte sig visst inte så långt.

Iallafall har jag ingen kapselmaskin själv och det kan väl inte räknas när man bara lånar?! Precis som att kalorierna i mat man står och äter inte räknas, bara de när man sitter.

Så döm om min förvåning när det en dag var JAG som på mitt eget initiativ skickade ut mailet till de andra i projektet om att vi väl borde köpa en kapselmaskin för att få lite gott kaffe som alternativ till det där otäcka som kommer ur kaffeapparaten i entrén? Jag hade till och med föreslagit en specifik modell med Tassimokapslar som går att köpa i vanliga matbutiker och föreslagit att alla lägger en hundring.

imag2197_1.jpgPublikens jubel, maskin införskaffad och här är jag nu. Helt såld. Kaffet är underbart. Samvetet får sig ett jättehugg varje gång jag tar ut den stora plastkapseln med sitt aluminiumlock och slänger den i papperkskorgen, osorterad givetvis. För var delar man plast och aluminium på jobbet?

Inte för att jag har någon vidare tro på sopsortering när det gäller plast och mat, bara glas, men att tillverka mer plast när det redan är ett överflöd av plastskräp här i världen och vi borde tillverka färre plastprodukter, inte fler…Kan ingen göra en sån här kapsel i papp? Kanske plastlaminerad papp – då går det åt mindre plast iallafall?

Men jag njuter mitt kaffe och skäms, men den goda kaffesmaken övergår skammen – iallafall när jag dricker.

Hycklare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.