Första valkompassen

Jag gillar att göra valundersökningar; att se vad man skulle rösta på utifrån ett set med förutbestämda frågor. Det var först ett bra trick när man bodde utanför Sverige (klarar inte helt att se Norge som ”utomlands”) för att få hjälp med hur man skulle rösta, men nu är det en kul grej som jag hoppas att det kanske ger mig en vink om vartåt jag pekar.

Men nej.

Jag antar att jag inte behöver gå in på detaljer. 63% SD.

Och då svarade jag ändå att jag inte tyckte vi skulle begränsa invandringen, och att vi skulle återinföra permanenta uppehållstillstånd (har vi inte det fortfarande?!), vilket ändå får sägas ligga långt ifrån SDs agenda. Trots detta säger Aftonbladets valkompass alltså att jag ska rösta SD. Ja eller Liberalerna, vilket känns ungefär lika troligt (om än av helt olika orsaker).

Det här resultatet kan ju läsas på lite olika sätt;

  1. Att jag sympatiserar med SD och/eller Liberalerna och det är något av de partierna jag bör rösta på i valet. Dom står för mina värderingar, deras väg är den vägen jag vill att Sverige ska ta.
  2. Att SD har så många mainstream-åsikter som passar in på vilken Svensson som helst att en barometer av det här slaget kan valla in vem som helst i deras fålla – trots att man svarar tvärt emot på deras kärnfrågor (? vet inte om rasism är en kärnfråga för dom eller bara något väldigt viktigt)
  3. Frågorna är så illa valda att dom bara speglar ett blekt tvärsnitt av alla partier. Mina svar matchar 63% med de som ligger först och 45% med de som ligger sist; inte ett jättetydligt spann egentligen

Jag har gjort testet en gång till där jag bara svarade extremvärdena, Mycket Dåligt eller Mycket Bra, för att se om det hände något när jag inte var så nyanserad.

Men nej.

Så var det inte.

Jag har gjort flera valkompasser, och det är deprimerande resultat. Expressens:

Ser bekant ut? SD och L?

Bra med Expressens valkompass är att den förklarar vilka partier som sympatiserar med ens svar i de olika frågorna, så då förstår jag lite mer.

Tex att jag svarat att jag är emot ett tiggeriförbud för att jag tror att det inte ger något (iofs okontroversiellt – alla utom M tycker det), eller att jag tycker att alla religiösa friskolor ska förbjudas (hej SD och L…), eller att jag inte är för 6 timmars arbetsdag (visst vore det skönt, men jag tror inte det är realistiskt), att jag tycker att Arbetsförmedlingen bör läggas ner (ärligt talat har jag inte tillräckligt på fötterna för det påståendet, men det jag sett tycker jag inte pekar på att det är en meningsfull aktör) och att jag inte tycker att man ska ha niqab i skolan.

Det sista är ju inte för något speciellt med någon religion, utan för att jag menar att alla typer av slöja inte hör hemma på barn. Slöjan är ju för att dölja kvinnan som sexuell varelse (för att hon frestar mannen om hon ser ut som en kvinna…), och barn är barn, dvs inga sexuella varelser. Att sätta slöja på ett barn är att sexualisera dom, och det är jag emot.

Men jag gjorde en till; Partisk.nu. Dom hade en lite mer fördjupad svarsmöjlighet där man förutom att säga om man tyckte Ja, Nej eller Vet inte, även fick gradera hur viktig fråga var för en på en skala från 1-10.

Då såg det genast annorlunda ut:

S och Mp, vem hade trott det.

Sensmoralen av de här tre testerna är att jag som tror att jag är typ Centern måste nog kolla in deras partiprogram, för det känns inte som att jag riktigt sympatiserar med dom.

Och att jag inte kommer rösta SD oavsett vad resultaten visar, obviously.

Men lite komiskt att den senaste visar 57% sympatier med KD, det hade jag väl aldrig trott…

2 kommentarer

  1. Jag blev kristdemokrat i någon sådan undersökning inför förra valet. Familjen har mobbat mig sedan dess. Gjorde en igår där jag blev miljöpartist och fick starka minuspoäng på sd. Inte heller rätt, men kändes åtminstone bättre!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.