Elbil

Vissa drömmar är mer realistiska än andra. Drömmen om en Tesla som nästa bil tillhör väl de som är lite mindre realistiska nu när vi bor i Sverige. Vi skulle köpt en när vi fortfarande bodde i Norge och dom kostade hälften så mycket, men det är lätt att vara efterklok.

Jag kan släppa den drömmen och gå vidare i den verkliga världen (börjar bli smått desperat nu när den bilen vi har börjar falla ihop bit för bit efter många års trotjänande), men alla kan inte det. Så maken lyckades boka en lånebil hos Tesla i Sisjön som jag skulle hämta upp på väg ner från Orust en dag.

Att det var jag som skulle hämta den tror jag inte bara var en tillfällighet (även om det rent logistiskt var det som funkade bäst), utan det var nog dels för att sälja in bilen hos mig och dels för att han nog tror att jag skulle dra mig för att köra den på samma sätt som jag i mesta möjliga mån drar mig för att fickparkera. Så därför tror jag han fick mig att hämta den. Annars hade det ju bara varit att boka en annan dag när jag inte var på Orust. Typ.

Men jag har inget emot att prova nya bilar, så på’n bara. Och det är ju enda chansen att få köra Tesla.

Ja så här ser visst en bil för en miljon kronor ut, ståendes på vår parkering i Åsa. EN MILJON folkens, sug på den!

Det är väl här någonstans jag ska muttra något om att SÅ speciellt var det väl inte att köra, överprisat blaha blaha, inget för mig, dåligt med utrymme, svår att förstå sig på och så vidare.

Men nej. Jag kan inte.

Efter en kort intro av försäljaren som förklarade hur man gör när man kör den (har man kört automat så kan man köra Tesla, end of story) så gav jag mig iväg. Och det var som en dröm (ja verkligen en dröm på så många sätt…); lätt att köra, tyst som bara den, fantastisk motorbroms som i princip minimerade behovet av den vanliga bromsen förutom när man verkligen skulle stå still och bra acceleration. Kan man säga. Inte för att jag fick prova det sistnämnda när jag köade mig ner till Åsa, men maken visade senare på kvällen med all önskvärd tydlighet hur snabbt den kan axa (=väldigt. Inga problem att köra om med den där)

Köa ner till Åsa ja. Det är nämligen så att man inte behöver köa själv, bara sitta i kön. Bilen har autopilot (om man vill) och håller då själv hastighet och avstånd till omkringliggande bilar.

Perfekt för alla SMS-ande bilförare (not). Du ser i kontrollpanelen var din bil är och var andra bilar finns i förhållande till dig. Över är hastigheten (19 km/h, inget vidare) och nere till vänster om min hastighet är hastighetsskylten. Kör man Tesla kan man inte säga att man inte vet vilken hastighet det är på vägen.

Panelen till vänster, den blåröda, är vilken musik som spelas just nu. När man kör navigation är det det som syns där. Under det är en batterisymbol som förutom fyllnadsgraden på batteriet även visar hur många mils körning man har kvar (371 km).

Till höger är energiförbrukningen i kW. Den blir grön när man motorbromsar för då laddas batteriet, och röd när man gasar obviously.

Otroligt najs bil, jag vill gärna ha, men ser inte att det är särskilt realistiskt, så jag nöjer mig med att jag har fått provköra – inte det sämsta det.

Jag vet att alla inte nöjer sig med det, så vi får väl se vad som händer.

3 kommentarer

  1. Passar ju finfint på just er parkering. Men ska du inte kika på modellen som öppnar dörrarna uppåt också? Den är lite SUV-aktig. Jag menar, innan du bestämmer er.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.