Försöker behålla förnuftet

På plats i Paralimni. Möter Vickan, Henke, lilla Theo och framför allt Totis.

Sorgen. Den bottenlösa, förvirrade sorgen, som gör att man inte talar klart, säger samma saker om och om igen bara för att plötsligt börja gråta.

Praktiska detaljer att hålla fast förnuftet vid – vad ska mamma ha på sig i kistan (det är öppen kista)? vilket örngott ska det vara på kudden? ska vi gå till Muzikos och äta meze och köpa tårta på Liotatí som mamma älskade? vad ska vi äta till middag? hur gör dom egentligen när dom klär på de avlidna inför begravningen? finns det frukost hemma? kan man lägga en mimosakvist på mamma nere i graven eller ses det konstigt här nere? vad ska vi plantera för blommor på graven – cyklamen, en kaktus och dom där liljeliknande växterna som mamma älskade? och vad fint det blev som mamma kaklade för bara några veckor sen.

Emellanåt en gråtattack från en eller flera, tårar torkas och samtalen fortsätter.

Det här är vilda cyklamen som växte som ogräs vid en av cacherna vi letade efter när vi var ute i mars (och inte hittade). Mamma älskade cyklamen, de vilda är förbjudna att plocka, men när dom växer som ogräs tyckte hon inte att det var så farligt. Hon grävde upp och satte på uteplatsen, och dom trivs så väldigt så dom kommer upp mellan plattorna. Vackert ogräs. Och väldigt mycket mamma.

Det är så himla bisarrt. Det är som att hon bara inte är här, vi är nere på semester, det är varmt och underbart, och vi bara inte träffar just henne. Kanske är det bästa sättet att behålla förnuftet på? Att inte tänka på att hon faktiskt är borta? Eller så gör man bara smärtan värre och mer utdragen. Varför finns inget facit på sånt här? Det är så fruktansvärt smärtsamt.

En kommentar

  1. Sänder ännu en kram till er alla.
    Cyklamen är så fint, förstår att din mamma ville ha det i trädgården.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.