Ett otroligt antiklimax

Mitt pass har gått ut på dato, så jag kom inte längre än till pass kontrollen på Gardermoen idag, och det känns FÖRDJÄVLIGT!!! för att säga det milt. Istället för att nu vara i transit i Frankfurt sitter jag alltså hemma igen…

Jag visste att mitt pass gick ut 14 februari, men jag var så stensäker på att det var 2014 att jag inte ens kollade. Tjejen vid incheckningen skulle ringa ett samtal sa hon när hon såg mitt pass, och jag tänkte väl inte mer på det. Sen sa hon, mycket vänligt och deltagande, att mitt pass gått ut och att hon ringt för att se om det var något som kunde göras så jag kunde få åka ut ändå. Tex om jag kunde åka på legitimation.

Flyga på leg hade ändå inte gått visade det sig, eftersom min slutdestination var ett land utanför Schengen. Det spelar nu då ingen roll, eftersom min plånbok blev stulen förra lördagen och jag ändå inte har någon giltig ID-handling. Förutom passet då, som gått ut… Det enda hon kunde rekommendera mig var att gå till SAS-skranket och försöka få boka om. Hade jag varit norsk medborgare hade jag kunnat få akutpass på flygplatsen, men utländska medborgare måste gå via sin ambassad, och det är liksom inte så mycket man kan göra med det.

Den otroligt kompetenta damen i SAS-skranket (Mette, om ni hamnar hos henne är ni i goda händer, det ska ni veta), gick snabbt igenom de alternativ som stod till buds. Vilket inte var så många, visade det sig.

1) Boka om resan. Imorgon hade varit fint, då kunde jag gå till ambassaden imorgon (om dom inte har påskstängt förstås) på fm, få akutpass och flyga på eftermiddagen och knappt någon skada skedd utom en stor en i min plånbok förstås. Hake: Min biljett är av en sån typ att man måste boka om den minst sju dagar i förväg, dvs första möjliga resdag blir 8 april.

2) Ta ett flyg till Stockholm, fixa akutpass där och sen ändå hinna med anslutningen i Frankfurt (som ändå inte gick förrän 21.35). Min favorit, helt klart.  Det skulle gå – inte med SAS men med Norwegian till Sthlm och sen Lufthansa. Problem: Jag skulle bara få en timme på Arlanda och på den timmen hinner dom inte göra ett pass, plus att enkelresan från Arlanda till Frankfurt skulle bli löjligt dyr. Inte ett alternativ alltså.

Lång historia kort : ombokad resa till 8-18 april. Maken och modern fick ha ett ord med i laget, chefen svarade inte i telefon och gillar förhoppningsvis läget.

Varför inte bara avboka? Jag hade inte av/ombokningsbar biljett…

Imorgon ska jag gå till ambassaden, alternativt åka till Polisen i Strömstad, alternativt till Landvetter. Men helt ärligt undrar jag vad dom kan göra utan en giltig identitetshandling…..det här är lite mer än spännande, det vill jag säga.

För övrigt går det en charter från OSL till LCA imorgon med lediga platser för 798 kr. Men den går kl 06.55 och då har jag garanterat inte fixat pass,leg eller ej…

Tar ett glas vin till (mitt fjärde nu) och försöker glömma…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.