Service i en bransch full av överraskningar

Att flyg blir inställda händer hela tiden. Det är inget man kan göra något åt och det är inget att hetsa upp sig för. Det sker hos alla(?) flygbolag, billiga som dyra, bra som dåliga.

Men det som gör skillnad är servicen i samband med att det händer. I de flesta fall påverkas en större grupp människors vardag avsevärt när en flygning uteblir, och det ska bolagen ha respekt för. Dom kan inte påverka orsaken till att det har hänt, men dom kan i allra högsta grad påverka resenärernas (kundernas) upplevelse av det.

När man kommer till flygplatsens informationstavla och får beskedet CANCELLED, vad ska hända då? Av naturliga skäl går de flesta till flygbolagets biljettdisk för att få vidare besked, så där är det naturligt att ha lite extra folk som förklarar det onaturliga och ovälkomna som just hänt – strejk i Paris, trasiga flygplan, askmoln över Island, du har hört dom förut, och framför allt: VAD HÄNDER NU?

Det alla vill veta är om och i så fall när och hur de kommer hem, och om inte idag så hur ordnas det med hotell och vem betalar? Vart ska jag gå för att boka om? Inget mer.

Om det ordnas inom en rimlig tidsperiod och på ett smidigt sätt tror jag de flesta har överseende med att det blir lite störningar i vardagen ibland.

Hur man absolut INTE ska göra har bevisats idag av Iberia genom sin operatör Vueling.

På plats i Barcelona, hyrbilen tillbakalämnad och helt klar får jag BESKEDET. Direktflyget Barcelona-Oslo är inställt. F*ck. Men sånt händer. Ok, till Iberias disk. Där var det ohemult lång kö, men av några som precis varit framme fick jag höra att Iberia inte kunde göra något, utan vi fick ställa oss i Vuelings kö så skulle dom ta hand om ombokningarna.

Det var den här kön:

50 meter kö. Längst bort i fjärran syns en skylt. På den står det Vueling, den är vårt mål och vår hägring.
50 meter kö. Längst bort i fjärran syns en skylt. På den står det Vueling, den är vårt mål och vår hägring.

De första två timmarna i kön hände inte mycket. Vi kom fram några meter, kanske en tredjedel av hela kön. Inga besked om något över huvud taget, ingen Vueling-representant gick runt och förklarade vad som (inte) hände, och ingen koordinering eller försök till effektivisering. Då kom första meddelandet i högtalarna: Strejk i Schweiz som påverkar andra flygningar också, vänligen boka om era flighter.

Ja för det var inte bara Vueling som drabbades, men nästan. SwissAir var visst lite inställt också, men i övrigt inget särskilt. Jag hade redan pratat med Travellink som vi bokar resor hos på jobbet (eftersom det här är en jobbresa med tre extra lediga dagar) och fått veta att det fanns ett Norwegianflyg direkt till Oslo 20:30 ikväll. Bara businessbiljetter kvar för nästan 5000 kr, så det fick vara.

Kön rörde sig knappt, och när vi stått tre och en halv timme utan något att äta eller dricka (det här var mitt i lunchtid, flyget skulle gått 11:55) var vi ganska lång fram, så pass att vi var framme vid banden som skiljer av köer. Då fick vi den första personliga kontakten med en representant för Vueling. Han undrade om det var någon som skulle till Strasbourg (flytta henne till en annan kö) och sen om det var någon till Oslo. Vår klunga skrek till, javisst, här är vi!!

– Men ni ska ju inte stå i den här kön, ni ska stå i den andra. (På spanska förstås tills han förstod att vi inte förstod, då på ytterst knagglig engelska) Gå dit och ställ er.

– Like hell att vi ger upp våra platser här när vi kommit så långt.

– Nä men ställ er på samma position som ni har i den här kön då.

Och det togs ju såklart emot med värme av de i den andra kön, som inte var särskilt sugna att halka bakåt ytterligare en halvtimme. Så vi gick tillbaka till vår kö igen.

Ytterligare en halvtimme senare (nu är vi uppe i FYRA timmars kötid utan någon som helst information om något) var vi så långt framme att vi fick segervittring. Då kommer en arg och mycket barsk dam i Vuelinguniform fram bakifrån skranken och sa att i den kön där vi stod får man absolut inte stå om man ska boka om biljetter, den är BARA för dom som ska köpa nya. Så skulle hon avsluta kön, föste fram några av oss som var innanför banden, resten utanför och så stängde hon för med band så det blev som en liten inhängnad. Där jag stod INNANFÖR!!! Men det blir ju lixom en viss solidaritet när allt är så där risigt, så en av dom som blev precis utanför smög upp bandet igen och så var allt som vanligt igen. Vi köade på.

Och damen blev jävligt arg när hon förstod att vi trotsat hennes regler. Hon stormade ut, skrek och vrålade (på spanska) och drog om bandet rätt bakom mannen som öppnat det tidigare – jo för hon kom ihåg honom som den sista som varit innanför.

Mina norska vänner kom fram till kassan. Vad fanns det för alternativ kvar, spänningen var oerhörd…Jo…

Flyg till Stavanger i kväll och buss till Oslo, annars är nästa möjliga hemresa sjunde juli. BUSS FRÅN STAVANGER TILL OSLO???!!! Det tar ca 7-8 timmar och är förvisso en fin tur, men jag har åkt Oslo-Sauda så många gånger så den tjusningen är jag inte helt attraherad av.

Då brast det för mig. Jag hivad mig fram och frågade om hon verkligen förstod vad hon föreslog, att det var som att åka buss från Malaga till Bilbao (Yes, that happens too sometimes) och att  nog måste hon väl kunna ta oss vart fan som helst i Europa – Köpenhamn, Amsterdam, Stockholm för vidare befordran med flyg imorgon bitti direkt till Oslo???? STAVANGER???!!!

Hon såg mycket mycket trött på mig. Okay, where do you want to go?

Då trodde jag det var biff och backade tillbaka till min tredjeplats i kön. Men sen hörde jag hur de andra två velade och tänkte att de kunde ju kanske köpa flygbiljett själva Stavanger-Oslo i morgon bitti om de inte hade lust att åka buss, och ja det kanske går bra det här….

Jag omvärderade allt. Hej Travellink, finns biljetten kvar? Det gör den, och whoops där bokade jag den sista tydlige, flighten är stängd nu men du är med, va kul, så sist har jag aldrig bokat någon förut! Trevlig resa.

Och nu sitter jag här i gaten på Terminal 2 på Barcelona, vi skulle åkt 20:30, klockan är 20:50 och vi har inte boardat än.

Det är verkligen min dag i flygvärlden idag.

2 reaktioner till “Service i en bransch full av överraskningar

  1. Kan uppdatera det hela med att vi tillslut blev en och en halv timme sena från BCN – Pga att markpersonalen hade en ”Walk slow action” för att demonstrera på nåt sätt, dvs de gjorde allt extra långsamt.
    Jag var hemma kl 03, efter 20 timmars res-och väntedag. Gäsp.

  2. Tack för uppdateringen – undrade just om du ännuvar på väg hem. Men d e ju så att den som reser har alltid nåt att berätta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.