Spanien!

Ja, så var det dags för första besöket i fastlandsspanien. I know, ALLA har varit i Alicante och vet de bästa ställena på Solkusten – för att inte tala om Barceloooona! Men inte jag. Förrän nu.

Först jobb; projektmöte hos Picuezo, en tillverkare av diverse typer av konserver. Projektet heter SolChemStore, och går ut på att ta solenergi och lagra den kemiskt under en tid tills man behöver frigöra den för att till exempel värmebehandla konserver och glasburkar i autoklaver hos livsmedelstillverkare. EU-projekt ska vara innovativa och skapa något nytt, och det nya här är att ta två vätskor som har olika värmelagringskapacitet och utnyttja den skillnaden till att skapa vattenånga, dvs kemisk lagring tills den behövs.

130627 Picuezo (1)Men iallafall, Picuezo. Fabriken ligger i norra Spanien, ca 2 timmar söder om Bilbao. Mitt i vindistriktet La Rioja, och hela de två timmarna från flygplatsen körde jag motorväg genom vingårdar. För övrigt helt fantastiskt lite folk på vägarna, vad gör alla spanjorer och turister egentligen? Det gällde även när jag kryssade mig genom Bilbao (med hjälp av underbara Locus Maps offlinekartor och offline-navigation, the best!)

Fabriken ligger som fastklämd mellan en liten väg och ett berg, på andra sidan är det ett annat berg och ett litet vattendrag, så det fanns helt klart begränsat med plats när dom började bygga.

Det var ett bra möte, vi fick med oss lite smakprover hem och så gick vi runda i fabriken. Just den dagen var det kikärtskokning och -konservering. Gammal är äldst; utrustningen var säkert uppåt 50 år gammal men fungerade fint. Problemet är väl strömåtgången; gammal utrustning är sällan den mest eleffektiva sett med dagens ögon, därav det praktiska i att kunna använda solenergi.

Bönorna ligger i blöt i ett dygn, precis som vanligt
Bönorna ligger i blöt i ett dygn, precis som vanligt…
...och sen iväg till kokning...
…och sen iväg till kokning…

...och sen iväg för värmebehandling i autoklav och så transport iväg.
…och sen iväg för värmebehandling i autoklav och så transport iväg.

Efter mötet drog jag till Zaragoza. ”But why?” sa min spanske värd på fabriken ”It’s just….a city..?!” Tja varför inte; planen var att jag skulle sitta där och jobba på fredagen och stor stad = större sannolikhet för hotell med WiFi (på riktigt och inte bara i beskrivningen på Hotels.com), och så hade jag sett på turistbyråns sida att Zaragoza såg ju fint ut.

Men han hade rätt. Förfärligt tråkig stad…men galet billigt hotell; fyrstjärnigt med toppfina rum mitt i centrum för €40. Jomen.

Kort review av Zaragoza i bild:

Ja det här är ju då vad turistbyrån lockar med. Och det var det.
Ja det här är ju då vad turistbyrån lockar med. Och det var det.
Utsikt från en park jag råkade hamna i och spenderade en timme
Utsikt från en park jag råkade hamna i och spenderade en timme
Klottrad vägg som blev lite kul när någon ändrade muren utan klottrarens designinput
Klottrad vägg som blev lite kul när någon ändrade muren utan klottrarens designinput
Väldigt gåvänligt över floden, många gångbroar med begränsad eller ingen biltrafik
Väldigt gåvänligt över floden, många gångbroar med begränsad eller ingen biltrafik

Ja. Och det var Zaragoza. Ingen anledning att åka dit, ingen över huvud taget. Det var dagens restips.