En kort visit till Andorra

Andorra_flagJag har varit i Andorra. Du vet, det lilla landet som ligger inklämt i Pyreneerna som en liten punkt mellan Frankrike och Spanien.
Eller land och land…ännu ett av dessa furstendömen som gör sliskiga låtar i schlager-EM, aka ESC, och som väl egentligen aldrig varken syns eller hörs annat än just när det drar ihop sig mot ESC?
Så för oss som bryr oss mindre om schlager är Andorra ett stort frågetecken. Eller iallafall ett litet.

I anledning av affärsresa (å va fint det kändes att få säga DET då!) i torsdags tog jag en ledig fredag och satte mig i en hyrbil. Målet var inställt på Andorra.

Så där helt kortfattat kan man säga att det är ett litet märkligt land. Varför är det ett eget land till exempel? Dom är bara ca 70 000 personer, av vilka nästan hälften är spanjorer. De som är födda andorreaner (?) är bara en tredjedel av befolkningen. 80% av landets BNP är turism – så varför kan då ingen av de som jobbar med turism prata engelska? Hotellpersonalen? Nope. Mannen som jobbade i turistshoppen där jag handlade två T-shirts till barnen till samma kostnad som en hotellnatt? Nope. De på restaurangen jag var på i fredags där det uppenbart bara satt turister? Nope. Och så vidare. Språket i Andorra är katalanska, och det är alla skyltar skrivna på (inte spanska eller engelska i tillägg, nej då) och det är språket alla talar. Märkligt tycker jag.

Andorra ligger högt upp i Pyrenéerna, så det är inte mycket mark som går att odla, ergo är importen stor. Exporten är liten och man verkar leva på att vara ett skatteparadis, och det är väl det som gör att landet får finnas kvar antar jag.

2013-06-29 11.24.27
Fantastiskt god skinka i fiket på hörnet
Santuari de la Mare de Déu de Canolic
Santuari de la Mare de Déu de Canolic

Men det var vackert som tutan, och lördagen spenderades på vandringstur. I Spanien visade det sig att det blev tillslut, men jag började och slutade i Andorra iallafall. Damen i fiket på hörnet gjorde en utmärkt smörgås till mig av lite enkel skinka som skar ner från de som hängde i butiken, och segt gott vitt bröd. En liten påse chips, två flaskor vatten och en Snickers så var jag på väg.

Jag tog min lilla Fiat Panda och klättrade upp i bergen. Första stoppet blev en detour direkt; en liten kyrka som låg högt upp och vackert placerat. Där hade jag såklart ett mål att uppfylla, men det gick sig inte till, så jag pratade istället med den trevliga damen från Nederländerna som också var ute på solotur med sin lilla saloon car.

Vägen upp var nästan ännu finare än när man väl var där uppe; klättringen på serpentinvägarna på etta (jättefina mamma, asfalt hela tiden, inga worries), de uppmuntrande orden målade i gatan för alla cyklister som var på väg upp – på katalanska såklart och så cyklisterna. Många team som tränar i Andorra, det var helt klart.

Men jag skulle ju ut på tur, så ner från serpentinerna och upp till nästa ställe där bilen parkerades och ryggsäcken åkte på.

130629 Ut på tur i Andorra(Spanien) (17)
Nästan helt nederst på turen. Bilen är parkerad nedanför det lilla stenhuset.

Serpentinsicksack upp där jag blev omkörd både av bilar och crossmotorcyklar men inte stötte på några andra fotgängare. Korna och fåren brölade i fjärran och ibland lite när också, vägen steg sakta uppåt och allt var bara härligt. Och lite stopp då och då för lite letande och lite ätande. Självklart var det inte en händelse att jag valde att gå just den där turen, nä det fanns några godsaker på vägen. Den första var nere vid bilen i princip, sen blev det fem till under dagen. Min cache nr 900 blev i Andorra.

Så här högt kom jag, 600 höjdmeter senare. Den som tittar vääldigt noga nere i dalen ser nåt lite gråvitt. Det är hotellet och husen där jag parkerat bilen. Platsen där jag står är ett gömställe använt under spanska inbördeskriget.
Så här högt kom jag, 600 höjdmeter senare. Den som tittar vääldigt noga nere i dalen ser nåt lite gråvitt. Det är hotellet och husen där jag parkerat bilen. Platsen där jag står är ett gömställe/bunker använd under spanska inbördeskriget. Snö i bergen längre bort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.