Auschwitz. Kom inte och PÅSTÅ att du inte har tid att åka dit

Alla som lever idag har en skyldighet att åka till Auschwitz-Birkenau. Kom inte och säg att du inte har tid eller råd; en weekendresa till Krakow kostar noll och ingenting, inte mat och hotell heller. Att inte ha råd är inte en giltig anledning. För DU  måste visa din samtid respekt nog att se vad som finns där.

Se koffertarna som de hoppfulla och ovetande människorna  (judar, zigenare, homosexuella, kriminella tyskar, motståndsmän you name it)
image

skrivit sina namn på för att de inte skulle komma bort,
image

Se blicken i ögonen på den tvååriga flickan som var en i en trillingskara som Dr Mengele experimenterade på – hon är två år och trött, uppgiven, oförstående och ledsen, hon har haft fler känslor i sin själ under sina två år än vi andra har i hela våra liv,

Se fotot på SS-mannen som står på avlastningsperrongen i Birkenau och väljer vilka som ska direkt till gaskamrarna, och gå sen den vägen som de helt ovetande gick. Vi kan inte gå hela vägen då gaskamrarna och krematoriena i Birkenau sprängdes när Röda Armén gick in, men vi kan följa dem ner för trappan
image

Stå inne i barackerna där hundratals människor bodde, klädda i sina tunna, randiga kläder och sov på bänkar i tre våningar, tre personer på varje, så utsvultna att de fick diarré av själva svälten och råttorna åt på dem innan de ens en gång var döda. Och se texten som är tryckt på väggen, ”Sei ruhig”, Var Stilla.
image

Se hur jävla stort Birkenau är. Varje skorsten motsvarar en träbyggnad som inte finns längre men som huserat många hundra människor, och raden av skorstenar bara pågår i det oändliga. Hundra tusen personer bodde här samtidigt, och det går inte att föreställa sig.
image

Gör det. Åk dit, det är din skyldighet. Och kom sen och påstå att det är något som inte har hänt. I dare you.

2 kommentarer

  1. Samma känsla, samma tankar ….. jag besökte Dachau en gång. Ofattbart är ett magert ord. Inga ord räcker till liksom. Och ondskan som ännu sitter kvar i väggarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.