Birinu Castle

Jag har en projektkollega som bor en bit utanför Riga. När vi möttes i projektmöte i Tartu torsdag-fredag berättade jag för honom om min förestående tur i helgen till Vilnius och Riga, och han tyckte att det väl var kanon om vi kunde träffas! Det tyckte jag också, för det var innan jag visste att jag skulle krascha på fredagkväll (hur skulle jag kunna veta det?). Han har ett slott (ja det är sant!) utanför Riga som han har berättat om när vi träffats förut. Eller, han och han, det är hans frus egentligen och hon äger det med sin bror, men det blir ju hans i och med att dom är gifta. Men det märks när man pratar med honom att det han inte riktigt känner att det är hans. Och slott och slott….det heter Biriniu Pils och Pils betyder Slott, men han menar att det mer är ett Manor. Vad ju det är på svenska – Herrgård?

Vilket som, igår när jag kom till RIX stod han där och väntade på mig för att ta mig ut och visa mig sin herrgård. 50 minuter norr om Riga ligger det

image
Om du är på humör för en ögonöppnare - kolla hur löjligt nära Stockholm det är. Stockholm - Gotland - Riga. Svisch. Jag förstår varför Rigabukten är med på sjövädret i P1, det är ju fläsknära.

Ja och slottet då. Eller herrgården. Min kollegas svärfar fick en gång i tiden syn på den och tyckte så mycket om den att han bad att få hyra det från staten. Det fick han, men det här var efter världskrig, sovjetockupation och allmän nedgång, så bygget hade inte mycket till tak och mycket annat som också behövde renoveras, så istället för att hyra bad han att få köpa. Och det fick han. Det var det första slottet i Lettland som var privatägt, har jag fått lära mig. Så skred han till verket och började renovera så smått, men dog kort efteråt varpå barnen ärvde det. Dom har nu rustat upp det till stor del, driver en restaurang och stor konferens-och bröllopsverksamhet som går ganska bra, dom är på TripAdvisor och både letter och utlänningar bokar här. 45 anställda, heltidskockar, vinkypare och hela balunsen.

image
Man kommer till huvudbyggnaden via vägen till vänster. I lusthuset nede vid sjön vigs de lyckliga brudparen, och går slänten upp mot huset som ligger lite högt förstås. Sen en fantastisk middag med utsikt över sjön och övernattning med plats för minst hundra sittande tror jag. Fler om man sitter i flera salar.

Men det är fortfarande mycket jobb kvar; bara hälften av rummen är renoverade, portalen in till huvudbyggnaden är fallfärdig, andra hus på egendomen har dom inte ens börjat fixa med (It is not critical, som han säger) så det är långt ifrån halleluja. Men det ligger fantastiskt fint och jag förstår att dom gör investeringarna, för det är en uppåtgående verksamhet.

Och nära Riga, cykelspår, kort väg att cykla eller köra till oändliga sandstränder…what could POSSIBLY go wrong? Åt dit vetja, gör nästa företagsresa eller smekhelg på Birini Castle!
image

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.