Tio sorters champagne

ChampagneVi tog turen till Frankrike. Champagne, närmare bestämt, för att … ja prova Champagne helt enkelt. Och för den som inte vet var distriktet ligger kan jag numera förtälja att det är ca 2 timmar öst om Paris, och den informella champagnehuvudstaden är Epernay, där vi bodde.

Inplanerat i turen var ett antal champagneprovningar på några vinhus (champagnehus). Vår kunniga guide berättade en del och de engagerade champagnearbetarna fyllde på med resten, inkluderat bubblor i glas. Vi fick lära oss om de olika druvorna som var i, hur man kombinerar dom till en helt unik (?) smaksammansättning, de olika varianterna på produktionssamarbete i regionen (en del gör allt från stock till flaska, andra säljer eller köper druvor, och några går ihop i kooperativ), de olika torrhetsgraderna och mycket annat.

2015-05-29 Förmiddag2Och så fick vi förstås prova! Vårt första stopp var på J.M. Gobillard et Fils i grannbyn Hautville. I deras provningshall som väl skulle se ut som en vinkällare tänker jag, fick vi prova tre sorter; två vita och en rosé. Enligt guiden (som citerade någon känd person i vinvärlden) var smaklökarna som bäst på vin kl 11 på morgonen. Och det var ju en himla tur det, med tanke på att vi var just där precis klockan 11!

Det smakades, berättades och uppskattades. Några köpte några flaskor, andra inte. Jag gjorde det inte, för jag tyckte det var lite för torrt för min smak.

Men inget att hänga läpp för, för sen var det lunch (efter att vi misslyckats med att hitta en cache i ett stuprör) i nästa grannby, Cumiére. Där bjöds det på rökt kött till förrätt, kalv till varmrätt och glass till efterrätt. Och så champagne såklart.

Formen börjar komma ordentligt när dagens fjärde och femte glas intas före kl 13
Formen börjar komma ordentligt när dagens fjärde och femte glas intas före kl 13

Dagens fjärde glas kom in till förrätten, och det vet jag inte vad det var för något. Lite väl torrt för min smak.

Till maten blev det rött vin, det lokala från Cumiére, som inte alls smakade oävet. Här kände jag att jag var lite mer på hemmaplan – rödtjut lixom!

Sen trodde vi det var fritt lek och spel under eftermiddagen och jag hade gjort en diger plan. Som fick avskrivas, eftersom vi skulle besöka ännu ett champagneri, tjo!

In i bussen igen och vidare söderut över böljande kullar och fantastiskt vackert landskap, tillbaka in i Epernay där vi startat några timmar och ett antal glas champagne tidigare.

Nu gick turen till ett fantastiskt vackert gammalt hus där en mycket pratglad herre med stora kunskaper och åsikter gärna visade upp sitt hus och -så småningom- bjöd på sina ädla drycker.

2015-05-29 15.32.28Huset hette Pierry och har rustats upp de senaste 20 åren till ett vackert ställe att tex ha bröllop på, vilket de skulle ha på kvällen den dagen.

Efter ett lite för långt anförande och en lite för detaljerad guidning var det dags för dagens sjätte och sjunde glas:

2015-05-30 Eftermiddag

 

Många tyckte det var fantastiskt, men personligen var det lite för torrt för min smak (börjar låta bekant nu va?).

På kvällen middag med välkända, i min smak lite för torra, drycker som apertif och gott vitt vin till varmrätt. Mat var det visst också, lax om jag minns rätt.

Och det här var bara första dagen….

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.