Jernbaneskolen gjorde en värdig avslutning

Vi fick köra flygtogsimulator…..Det vill säga, Flytoget-setting men bansträckning på vanliga tåget. Det är den simulatorn de använder för lokförarna i deras träning och den är otroligt verklighetslik i alla omgivningar; från landmärken til stationer, signaler längs vägen (förstås), mötande tåg mm.

image

Och självklart körde jag själv också. Det som saknades var egentligen en stol som hängde med i acceleration, retardation och kurvor. Nu satt man där och skulle bromsa ner från 130 km/h till 40 utan att känna det i kroppen, och därmed blev det svårare att hänga med i  vad som hände på nåt vis. I allafall för mig.

image

Men jag körde inte på några älgar, signalarbetare, lekande barn eller annat, tack och lov.

Vi hade också en visning av hur det ser ut på tågledarcentralen på Oslo S. Tågledarna är dom som får tidtabellen att flyta. Dom får rapporter om alla förseningar och ruttar om tåg som påverkas, dom ska klara av oväntade situationer tex när ett tåg rullar iväg av sig självt och behöver ta vägen någonstans, dom lägger om växlar i de fall där det inte sköts automatiskt, och de är kungen, kejsaren och presidenten över hur tågen går. Det är dom som säger i högtalaren att det är fel på en spårväxel på Skøyen station och att det blir buss för tåg, och det är dom som bestämmer om ett tåg går förbi en viss punkt eller inte. Vi fick veta att den enda gången dom verkligen säger exakt vad som hänt är om någon hoppat framför ett tåg, och det är också den enda gången som resenärerna inte klagar på att det är avvik i tågframföringen. Det är också enda gången pressen inte rapporterar en smaskig händelse, för det får följdeffekter från andra som vill ta livet av sig.

image

Det här är vad tågledarna ser när dom jobbar på Oslo S. Strecken är förstås linjer, det röda är tåg som rör sig genom spårfälten, kryssen är spårväxlar som riktas ena eller andra riktningen, och här har dom full översikt över vad som händer från Drammen till Kongsvinger (tror jag det var). Det tar ett och ett halvt år att bli tågledare om jag minns rätt, det är ingen Hermodskurs direkt och den första gallringen är ett IQ-test, och senare i utbildningen gör dom test på simultankapacitet och beslutsmässighet. Dom behöver ju kunna hålla rätt många bollar i luften och veta vad som rör sig på flera olika ställen på samma tidpunkt, och ha i huvudet vad det kan få för konsekvenser längre fram i flödet. Otroligt intressant yrke, jag blev väldigt sugen faktiskt.

image

Det här är deras arbetsdokument; en karta över tågens rörelser, med stationer på y-axeln och tid på  x-axeln. Här markerar dom om ett tåg är försenat och planerar in hur det ska komma tillbaka i flödet för att inte försena fler tåg, här ser dom hur andra tåg eventuellt blir påverkade och hur dom kan rutta om tåg för att inte orsaka fler förseningar. På så sätt har dom en analog minutbild över var alla tåg befinner sig i relation till kritiska knutpunkter.

Otroligt fascinerande, jag vill bli tågledare. Och lokförare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.