Allvarlig lek på jobbet

Så var det dags för kurs igen (jag har en fantastisk arbetsgivare som satsar på att höja kompetensen hos oss som jobbar hos henne, och Jernbaneverket har ett otroligt bra kursprogram, hurra!!), och den här gången är det dags för Jernbaneskolen.

Egentligen heter det Norsk Jernbaneskole, och dom utbildar alla lokförare, trafikexpeditörer, tågvärdar (konduktörer alltså), tågledare, signalmontörer, signalingenjörer och andra som på något sätt arbetar direkt med framföringen av tåg. Och så har vi som jobbar i tågrelaterad verksamhet, till exempel vi i Jernbaneverket som jobbar med utbyggnad av infrastrukturen, möjlighet att få gå och lära oss om grunderna i järnvägsteknik; ”Innføring i jernbaneteknikk” som kursen heter.

Och det är riktigt bra. Teori blandat med praktik. Det viktigaste med jernbanedriften är…..just det – SÄKERHET! och därför har allt vi lär oss en vinkling på säkerhet. Och det är otroligt att se hur alla faktiskt tar säkerheten på största allvar i sina respektive delar – ström, signalteknik, spårgeometri, geoteknik…allt.

Idag lärde vi oss bland annat om signalsystem, och då har dom ett riktigt uppbyggt signalsystem ute på gården som blinkar och står i (kanon att stå och se på det i -13 grader, verkligen) och där man får lära sig några enkla signalmodeller.

image

Att vi har många olika signalsystem på järnvägen här i landet det har jag förstått under min korta tid här, men en del teknik som känns relativt stenålders hänger faktiskt fortfarande kvar. Den här till exempel:

image

Och vad är det då kan man undra? Jo, det är ett system uppbyggt med nycklar som tas i och ur för att manuellt och säkert styra spårväxlar på en station. Spårväxlar? Jo de som gör att ett spår förs in på ett annat spår än det som går rakt fram (det sk ”avviket”) eller för tillbaka sidospåret till det raka spåret igen.

image

Dom här nycklarna tar man i och ur i riktig ordning och säkrar med en annan nyckel, allt enligt mycket bestämda rutiner och det fungerar väl på de stationer där det används idag. Ja för det används idag ja….Det är ju inte precis så många stationer det handlar om, några stycken bara, men ändå…

Men så här ser det ut på desto fler stationer. En person sitter vid en sådan här panel, och med hjälp av att dra i de röda, gula och blå spakarna nederst i panelen styr hen ovan nämda spårväxlar automatiskt (i systemet med nycklar måste den som jobbar med det gå ut och lägga på spärrar och annat för hand och låsa med nycklarna i panelen och sen sätta tillbaka dom i panelen innan det går att köra tåg, säkerhet right?).

Det som ser ut som liggande rödljus vända åt olika håll är just det; miniversioner av de tågsignaler som föraren ser ute i spåret just nu, samma typ av signaler som vi var ute i kylan och såg på. Den här panelen står inne i det lilla grå huset till vänster i vinterbilden uppe, för övrigt.

image

Och det här är alltså ett inte helt ovanligt sätt att styra växlar på mindre stationer. Jag skulle tro att det främst är på linjer eller delar av linjer med begränsad trafik. I allafall inte på Oslo S, kan man säga…

Men sen…..sen fick vi leka med tågbana…en riktig tågbana med ett riktigt signalsystem som var kopplat till en panel rätt lik den här i bilden.

Så här såg det ut:

image

Kortet är tagen från stolen där jag satt och styrde den lilla gröna stationen vid vilket det just nu står ett tåg och väntar på klarsignal att köra vidare. Man styr spårväxeln genom att föra två röda spakar mot varandra, och dom man för mot varandra – dit ändras växeln.
Det fanns två stationer till på den här lilla banan (ett ca 15 m långt U), och vi fick öva oss på att ändra växlarna och se till att lysena var riktiga för det lilla tåget. En urspårning blev det också, men det var inte vårt fel, det var lokföraren 😀

Det var en så himla fin modelljärnväg, så jag vill gärna visa några bilder från den.

image

image
Passagerarna som står och väntar på "min" station

image

image

image

En kul och lärorik skoldag, och vilken respekt man får för dom som jobbar med det här. Inte bygga tågbana då, men styra tågtrafik…

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.