Spökstaden

Efter turen runt muren och in i Gamla Stan (där vi inte köpte en glittrande dromedar för €7) körde vi en bit runt den stängda delen av Famagusta, stadsdelen Varosha.

På 70-talet var Famagusta en stor turiststad på Cypern, enligt Wikipedia var den en av de mest populära turistdestiantionerna i världen, och Varosha var den hippa utbyggda stadsdelen med höga hotell och ett vilt nattliv. När Turkiet invaderade Cypern norrifrån 1974 kom dom så långt söderut som i höjd med Famagusta. Efter en kort tid var ockupationen ett faktum, och de stängde av stadsdelen med staket, hönsnät, plåtar mm och förbjöd alla förutom turkiska militärer och FN-personal att komma in där.  Så är det fortfarande, drygt 40 år senare.

image

1984 krävde FN att Varosha skulle lämnas över till deras administration, och att ingen annan än de som bodde där från början skulle få flytta in. Det sista gäller tydligen fortfarande. Turkarna vägrade, och nu står det och förfaller, inhägnat med rostiga staket, tunnor och annat. Husen står tomma, för Turkiet gick metodiskt tillväga och tog ut alla möbler ur alla hus och skeppat iväg dom (vart?), så det verkligen ser helt öde ut.

Min mamma säger att man på Google Earth kan se parasoller och andra tecken på att det faktiskt bor folk där inne, och det kan säkert stämma. Det går ju inte att hålla ett så stort område helt stängt, men det kan ju inte vara särskilt bra boende direkt. Vatten? El? Dörrar och fönster?

image

Det som en gång var stora gator är igenväxt och förfallet, naturen har tagit över – eller iallafall det lilla man kan se om man kikar igenom plåtarna som ska täcka alla inkikspunkter. Det är självklart fotoförbud, även om det tydligen inte är lika sträng bevakning som det en gång har varit.

image

Sist jag var där var 2003, och då var vi nere vid stranden och badade i den delen som inte är avstängd. Det stod en bister vakt och såg till att man inte gick över staketet och inte tog några fotografier på de öde hotellen som står där och förfaller.
Vi var inte där den här gången, men jag kan tänka mig att det ser precis likadant ut, bara en ytterligare tretton år av förfall.

image

image
Allt du ser på bilden här är dött. Alla byggnader är tomma, fönstren borta och inte en människa finns där inne.

Det är några saker här jag inte förstår;
– Varför stängde Turkiet av en viss stadsdel (Varosha)?
– Vad ska dom ha den till?
– Varför är det fotoförbud?
But why?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.