Ur spår! (eller i faktiskt)

Äntligen fick jag Frågan som varje (ingenjörs?)flicka vill få från en man. Jo för det är oftast män som ställer Frågan, iallafall än så länge.

– Vill du följa med mig ut i natt?

– Ååååh gääärna. Var och när ska vi mötas?

– Relärummet på Lysaker, 01:00. Kommer du?

– Självklart. Ses ikväll!

Tunga
Tack till LEGO för den illustrativa bilden, bättre än något foto eller ritning av en spårväxel jag kunde hitta.

Jag skulle äntligen få komma ut i spåret och vara med när Det Verkliga Jobbet i Jernbaneverket görs. Långt bort från excelark, möten, strategier och annat, rätt ut i verksamheten och göra mätningar på kraften i tungan i en spårväxel.

Och på ren svenska: En spårväxel är det som gör att ett tåg kan växla in på ett annat spår. Dom som lever i städer med spårvagnar är vana vid att chauffören i vissa korsningar måste gå ut med en pinne i handen och vrida om en grej i marken. Då lägger han om spårväxeln manuellt.

Om en spårväxel inte är manuell läggs den om av ett så kallat Växeldriv. Det är en i grunden rätt enkel konstruktion; en grov gängtapp som på kommando vrider antingen vänster eller höger och på så sätt lägger på en kraft från sidan som trycker tungan åt ena eller andra hållet. I den fina legobilden finns det inget växeldriv, men den skulle varit på plattan ut mot den gula pluppen (vedertaget järnvägsspråk naturligtvis).

Växeldrivet ser ut så här:P1070341

Gängtappen i mitten och en motor som driver den mot spåret. Den delen som ska flyttas syns inte i bilden tyvärr, men se för dig att gängtappen går in under rälsen och vidare till en enhet som trycker på den rörliga delen av rälsen som ska läggas om (tungan).

What could possibly go wrong? med så enkel teknik tänker man. Naturligtvis en hel del. Hos oss är står fel på spårväxlar (och därmed inkluderat växeldriven) för närmare 40% av alla tågstopp. Ofta uttrycks det till passagerarna som ”signalfel” men det har inte så mycket med signalsystemet att göra som att tex växeln är dåligt smord och då lägger om för trögt eller inte alls, att något elektriskt fel i själva drivet, och en mängd andra orsaker som inte har med signalsystemet att göra.

Jag sitter faktiskt just nu på jobbet och gräver mig ned i statistiken på orsaker till förseningar, och det finns mycket man kan förutse, men också mycket man aldrig kan förbereda sig på. Blixtnedslag och sabotage tex.

 

Men ändå.

Tillbaka till min date i spåret.

Lysaker är en av de mest trafikerade stationerna i landet. Den ligger tre stationer från Oslo S, och de tåg som går förbi Oslo S går även förbi Lysaker. Sista tåget går 01:45 och det första ca 03:30, så det var vårt tidsspann som vi hade för det vi skulle göra.

Efter att vår Säkerhetsvakt vinkat till det sista tåget, ringt tågledaren och sagt att ”nu går vi ut i spåret, blockera eventuella tåg som kommer” (men som inte ska komma, extra säkerhetsåtgärd + att tågledaren måste veta ALLT som försiggår i spåret) och dessutom lagt på två magneter på rälsen så att rälsen tror att det är tåg där och därför ger rött ljus till andra tåg som eventuellt kommer in (men som inte ska komma, ytterligare en extra säkerhetsåtgärd) – DÅ gick vi ut.

P1070344

Och vad gjorde vi då? Jo vi mätte kraften från tappen som trycker på tungan och vad som händer med kraften när det kommer något emellan tungan och rälsen, dvs när det kommer tex en sten mellan tunga och räls så den inte kan lägga om ordentligt. Sen fick vi ut en kurva på hur kraften ändrades. Så gjorde vi det ett antal gånger på det växeldrivet och så på växeldrivet bredvid (i bilden ovan syns den drivmaskinen bakom oss som en liten grå låda) för att få en referens. Kraften blir förstås olika mellan de två eftersom tungan blir smalare och smalare, men kurvan borde ha ungefär likt utseende.

Men det hade den inte, så vi mekade vidare. Eller, VI = de två karlarna som har rätt kompetens, dvs flera år i Signalskola, Fagbrev i mekanik/fordon och flera års erfarenhet av det här. Jag och K får inte gå ut och skruva inte, och det är väl lika bra det. Vi får vara med ut och säga vad vi vill ha, men vi får inte skruva.

P1070347

Och det tar tid sånt här. Medan solen gick upp i öster försökte vi skruva och meka för att få det att uppföra sig som förväntat, men med relativt magert resultat. Det var andra problem som låg ivägen som gjorde att resultaten från vår mätning inte var riktigt relevant. Tex att växeln gick för trögt pga att den var dåligt smord. Ja men smörj den då? Nej, det är inte vi som gör sånt, det är det andra som gör, vi får inte. Okej.

Då får vi en kraftkurva som inte är representativ.

(Hallå, är det någon läsare kvar?! Maria iallafall?)

Så vi fick inte svar på det vi ville riktigt, men vi fick mycket annan intressant information, och därmed väl värt besöket.

Och om jag får frågan igen så är svaret ja JA JAAAAA!!! jag vill följa med ut!

P1070351

 

3 reaktioner till “Ur spår! (eller i faktiskt)

  1. Ja, jag är kvar 🙂 Och jag fick mig ett gott skratt, tack för det!
    P.S. På mig funkar ”vill du följa med ner i dubbelbotten” bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.