Går vi framåt eller bakåt i abortfrågan?

I ett försök att förstå de senaste dagarnas händelser i det stora landet i väst har jag som så många andra sökt förklaringar på de stora mediernas hemsidor; Fox News, Breitbart, VG, UFO-nytt, Dagen och andra trovärdiga källor.

Eller inte. Snarare sitter jag och harvar med Washington Post, New York Times och andra. Inte för att vara pretto, men för att jag verkligen känner att det inte går att lita på något man hör längre. Att man måste gå så långt till källan med saker som man bara kan.

Abortfrågan har väckt mitt intresse, eller snarare Hr Presidentens hantering av den i det sista. För inte är det väl så att han har förbjudit aborter, som det antyds lite här och där i sociala medier?

Nej det har han inte, men här är vad som hänt:

the-mexico-city-policyDet han blåst liv i heter Mexico City Policy, och det skrevs under när Reagan var president – vi snackar 1984 här folkens, det är meningen att saker ska ha gått FRAMÅT sen dess, och om jag läser rätt ska den kräva att alla utländska NGOs (Non-Governmental Organizations) som får statlig finansiering från USA inte får utföra eller förespråka abort som familjeplaneringsverktyg.

Ena sidan av mig tuppar av och undrar VARFÖR?? Andra sidan tänker ”ja dom får väl göra vad dom vill med sina pengar, det kan man ju inte förbjuda”. Om man ska ha America First  för ögonen kan man ju inte bry sig om såna petitesser som fattiga människor i andra länder och deras eventuella behov, right? Det får väl dom sköta själva??!! Och det är väl mer hans melodi.

Men Hr President låter det inte stanna där, utan han tar det ett steg vidare och vrider till Mexico City Policy’n lite extra, och här fattar jag inte riktigt hur det kan vara tillåtet:

It requires not only hospitals or clinics to refrain from providing advice or information on the benefits and availability of abortion. It also requires any international organizations supporting those clinics to stop promoting abortion or advocating abortion rights anywhere in the world — even if they use non-American money to do so. (NY Times)

Hur kan han förbjuda alla internationella organisationer som stödjer sjukhus och kliniker från att förespråka, eller ens informera om, abort – om dom inte använder amerikanska pengar för att göra det?

Så för att spara in den förvisso ansenliga summan 8,5 miljarder dollar sätter han en mängd människor i tredje världen i fara. Betydlig reduktion i arbetet med att förebygga HIV (vet tyvärr inte vad den totala summan i världen är eller hur stor andel av det som USA står för) och förmodligen ett stort steg bakåt för världens hälsa.

Så himla illa.

En snabb koll i Twitterverset visar att många applåderar och tycker att det är bra att han inte längre slösar bort amerikanska pengar på att döda ofödda barn i utlandet.

26-01-2017-18-20-51

Så det är väl bara jag då som tycker att vi ska försöka få världen till ett bättre ställe med bättre hälsa och där vi hjälper varandra att få det lite bättre dag för dag. Men så är jag ju från kommunistiska Sverige också, och TACK för det!!!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.