Norsk skolmat – en pulshöjare!

Fast inte på det positiva sättet.

Idag kom ett nytt nummer av Aftenposten Junior, barnens nyhetstidning. Dom har redan lärt sig väsentligheterna och kastar sig över korsord och serier så fort den kommer (tisdagar) men eftersom dom är bortresta nu så fick jag en chans på den själv. Inte korsordet alltså, det lämnar jag till kidsen….

Men förstasidan handlar om skolmat, och det fångar ju naturligtvis mitt intresse. Läser snabbt den korta texten på förstasidan – en skola där eleverna får gratis, varm lunch två dagar i veckan – WOW!! Här är något att ta efter, hinner jag tänka innan jag PANG!! tas ner på jorden igen. Hälsoministern menar inte att det är viktigt att barnen får gratis skolmat, men att det hellre är viktigare med längre matraster.

skolmat-i-norge

Jag storknar. Igen. Över skolmaten. Igen.

Hur kan en företrädare för regeringen, Hälsominister Bent Høie, mena att gratis skolmat inte är viktigt?! För de barn som har föräldrar som bryr sig och som gör ordentliga matlådor till sina barn varje dag är det inte så viktigt att få mat i skolan. För dom kan det till och med vara en försämring med gemensam skolmat, för ärligt talat är den inte alltid den godaste. Även om det är mackor de får (och i barnens klasser äter i stort sett alla barn mackor till lunch) kan det vara nog så bra om det är bröd med lite grova fibrer i, bra pålägg och lite frukt och grönt till.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie
Bent Høie, foto från regjeringen.no

Men WAKE UP Bent! alla barn FÅR inte bra mackor av sina föräldrar. Otroligt många äter formbröd med Nugatti (=Nutella) till lunch och inget mer. Hur bra på en skala tror godeste Bent att de barnen mår efter en timme – var är deras koncentrationsförmåga? Har dom likadana förutsättningar för att prestera bra i skolan som de som ätit varm lunch med grönsaker (=bara våra barn så vitt jag vet) eller som de som fått en ordentlig macka med frukt ?

Jag gissar (har inga data här) att de barn som äter formbröd med Nutella till lunch förmodligen hör till de grupper som ändå gränsar till de svagare; ekonomiskt och socialt, och att det hade betytt massor för dom att få iallafall ETT mål ordentlig mat om dagen.

Oh well, jamen då kan vi väl ha skolmat för de som behöver det då, så kan de andra ta med sig matlåda? Nej det kan vi inte, för då pekar vi ut de som ”de fattiga” eller något annat stigmatiserande, och vem vill gå i fattigkön för mat även om den maten är mycket bättre? Så nej, vi behöver varm, ordentlig skolmat för alla barn, inga mer matlådor, inget formbröd med nutella, om vi menar det vi säger när vi säger att barn ska ha lika förutsättningar.

Ja blir så j*vla provocerad.

3 kommentarer

  1. Det är så fascinerande att de större företagen i regel har subventionerad lunch av något slag men att man inte ser barnens behov att äta något mer än en macka med ost. Priset tog hon rektorn i Bergen som tyckte att en matpakke skulle bestå av två brödskivor med enkelt pålägg (ost eller skinka) och att mer kreativa luncher med grönsaksstavar t.ex. sölade för mycket och tog för lång tid att äta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.